Navigatie overslaan

Eer­ste Duur­za­me Demo­huis in Pad­de­poel een feit; woning dient als Euro­pees voorbeeld

Een huis dat meer energie opwekt dan dat het verbruikt, en die energie vervolgens met anderen deelt. Dat is de essentie van het Duurzame Demohuis in de Groningse wijk Paddepoel, dat nu – dankzij de installatie van een innovatieve waterpomp – een feit is. Het huis in Paddepoel dient als Europees voorbeeld.

Het demohuis aan de Zuiderkruislaan maakt deel uit van het EU-project MAKING-CITY. In dat project werkt de gemeente Groningen aan twee PED’s, dat zijn Positive Energy Districts; wijken die lokaal meer energie opwekken dan er verbruikt wordt. Paddepoel is gekozen tot één van die wijken waarin drie huizen een totale duurzame make-over krijgen. Groningen is daarmee een voorbeeld voor andere Europese steden. Een andere voorbeeldstad is het Finse Oulu.

Minder stookkosten

De bewoners van het huis, die zich eerder hebben aangemeld voor deelname aan het project, hebben net een innovatieve warmtepomp gekregen die meer energie opwekt dan dat er in de woning nodig is. De installatie bestaat uit een zeer efficiënte lucht-waterwarmtepomp in combinatie met een warmte-terugwininstallatie. Dat laatstgenoemde systeem voert gebruikte lucht af, en blaast schone lucht terug in huis. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de frisse buitenlucht voor te verwarmen via een warmtewisselaar. Dat scheelt stookkosten.

Pionierend voorbeeld

Bewoners van het demohuis delen hun ervaringen met andere Paddepoelers, en met onderzoekers uit heel Europa. De Paddepoelster huizen dienen als pionierend voorbeeld in het project MAKING-CITY.

Een volgende stap is het installeren van zonnepanelen. Gezien de noordligging van het schuine dak wordt er nu gekeken naar een zonnig plekje in de tuin. Een overkapping met zonnepanelen met aan beide kanten zonnecellen lijkt een optie.

In Paddepoel zijn er drie Demohuizen. De huizen zijn te herkennen aan het muurbordje en de witte stoeptegel voor de deur, met het logo van MAKING CITY!

Samenwerkingsverband

In Groningen is het project een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Groningen, Hanzehogeschool, RUG, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en energiecoöperatie Grunneger Power samenwerkingspartners in MAKING-CITY.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring