Navigatie overslaan

Eer­ste ech­te zee­dijk vol sen­so­ren in Eemshaven

Door speciale sensoren op bestaande dijken te plaatsen kan een dijkdoorbraak 42 uur van tevoren worden voorspeld. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd door Stichting IJkdijk en Rijkswaterstaat.

In september vorig jaar werd een dijk in de provincie Groningen voorzien van meerdere verschillende sensoren. Vervolgens werd de dijk dusdanig belast dat een gecontroleerde dijkdoorbraak plaatsvond.

Aanleiding voor de proef met de ijkdijk was de plotselinge dijkdoorbraak in Wilnis in 2003. Als er sensoren in de dijk hadden gezeten, was eerder te zien geweest dat de dijk was uitgedroogd.

Een proefdijk werd vorig jaar aangelegd en getest in een kleine polder ten zuiden van Bellingwedde in Oost-Groningen. Nu zullen de sensoren worden geplaatst in een bestaande dijk bij de Eemshaven. Deze dijk speelt geen rol bij de directe zeewering van de provincie Groningen, maar staat wel in contact met de zee. Daardoor is er geen enkel risico, maar gaat het toch om een realistische proefmogelijkheid. Waterschap Noorderzijlvest heeft de dijk voor de test ter beschikking gesteld. De ijkdijk, die LiveDijk gaat heten, moet duidelijk maken of sensoren waarschuwen voor de verzwakking van een waterkering. Er is vanuit het buitenland veel belangstelling voor de 'dijk van de toekomst', onder andere vanuit New Orleans, meldt de woordvoerder.

De IJkdijk is een initiatief van onder meer de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), Deltares, de organisatie van waterschappen STOA en TNO.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring