Navigatie overslaan

Eer­ste Gro Show trapt af met 130 den­kers en doeners

Op donderdag 26 januari heeft de eerste GRO show plaatsgevonden. De Gro show is een inspiratiebijeenkomst voor ondernemers, bestuurders, inwoners en instellingen uit de vijf Oost-Groninger gemeenten. Deze eerste show is met groot enthousiasme ontvangen.

De burgemeesters van Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerwolde en Pekela hadden ruim 130 denkers en doeners uitgenodigd om in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans te luisteren naar het verhaal over de kracht van Groningen. En waarom het zo belangrijk is voor het imago van Groningen om dit met één stem uit te dragen.

Want er gebeurt hier veel en het leven is hier goed. Maar uit de imagomonitor blijkt dat de rest van Nederland dat nog onvoldoende weet. “Groningen slaagt er op dit moment onvoldoende in om duidelijk te maken wat het te bieden heeft. Zeker op economisch gebied. Hier is ruimte en barst het van jong talent. In Groningen werken we aan wereldwijde vraagstukken, zoals de energietransitie of de voedseltransitie. Hier vind je de banen voor de wereld van morgen”, aldus Johan Remkes, voorzitter van Nationaal Programma Groningen.

Een constatering die werd gedeeld door lokale Oost-Groningse smaakmakers, zoals Joyce de Vries van Avebe: “Samen met kennisinstellingen en partners werken wij aan de landbouw en voeding van de toekomst. In Groningen is er ruimte om ideeën te ontplooien en te innoveren”.

Martin van der Leest, CEO van SealteQ uit Stadskanaal vulde aan: “Wij zijn een pioniersbedrijf pur sang. Hier in de regio zoeken we elkaar makkelijk op en hebben we een goed vertrouwen in de medemens. Wij ondernemen met lef, maar ook met de poten in de klei.”

Het verhaal van Groningen

Hoe breng je deze typische Groningse waarden voor het voetlicht? Carlijn Leenders, expert op het gebied van regiomarketing geeft het advies om “met elkaar en integraal hetzelfde verhaal van Groningen te vertellen”. Dat sloot mooi aan bij de boodschap van de ambassadeur van de integraliteit, burgemeester Koen Schuiling van Groningen. In een videoboodschap riep hij de aanwezige bestuurders op om samen te werken. “Onze deelbelangen omsmeden tot een gedeeld belang". Dit viel in goede aarde bij bijvoorbeeld Klaas Sloots, de burgemeester van Stadskanaal, die ook een groot voorstander is van samenwerking in de regio.

Maar “wat je doet zegt veel meer dan wat je roept”, aldus Carlijn Leenders. Aan de bak dus met dat verhaal. De mogelijkheden daarvoor werden gegeven door Barbara Risselada, directeur van Marketing Groningen. Zij presenteerde Het verhaal van Groningen. Een verhaal over de Groninger innovatiekracht en levenskwaliteit, uitgewerkt in video en een brochure. Om het verhaal doorvertelbaar te maken presenteerde Barbara ook een toolkit. Een digitale gereedschapskist waarmee iedere Groninger zijn of haar eigen verhaal van Groningen kan vertellen, vanuit een gemeenschappelijke basis: Groningen, de plek voor positieve groei.

Next generation

De next generation zat ook in de zaal en werd bevraagd of ze zichzelf herkenden in Het verhaal van Groningen. Julia Brink, 23 jaar en student Culturele Geografie uit Scheemda: “Ik herken de nuchtere kijk op de wereld. Werken, wonen en recreëren komen hier samen en er is ruimte is om te pionieren.”

Dagvoorzitter Sjoerdje Drijfholt sloot de bijeenkomst af met de vraag aan de zaal of eenieder, net als zij, ook zo gelukkig is in Groningen? Hierop werd met veel enthousiasme bevestigend gereageerd door een bord in de vorm van een tekstballon omhoog te houden met daarop geschreven: Gelukkig ben ik in Groningen. Kon minder.

Tools voor trots

Het verhaal van Groningen is te vinden op: www.toolsvoortrots.nl. Hier vind je ook veel verschillende bouwstenen om je eigen verhaal te maken. Zoals de testimonial van Joyce en Martin, maar ook veel ander beeldmateriaal, teksten en facts&figures over Groningen.

De GRO show is georganiseerd door Marketing Groningen in opdracht van Nationaal Programma Groningen, het Akkoord van Groningen, provincie Groningen en gemeente Groningen. Na deze eerste GRO show volgen nog twee bijeenkomsten in de overige Groninger gemeenten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring