Navigatie overslaan

Eer­ste gro­te solo­voor­stel­ling Jai­me Hay­on in Gro­nin­ger Museum

Nog tot 13 maart 2014 kunnen liefhebbers van moderne kunst en design terecht in het Groninger Museum voor de tentoonstelling Funtastico van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon. Met opdrachten in de hele wereld en een schare aan vermaarde klanten, wordt de in 1974 in Madrid geboren Hayon gezien als één van de invloedrijkste jonge ontwerpers van dit moment.

Hayon manifesteert zich op allerlei terreinen variërend van keramiek, meubels en autonome kunst. Jaime Hayon’s werk komt voort uit een onstuitbare drang tot het scheppen van een eigen wereld. Zijn werk houdt het midden tussen autonome kunst en design, waarbij humoristische, fantastische en narratieve elementen gecombineerd worden met een groot oog voor detail en afwerking. Zijn handschrift wordt getypeerd door een gestileerde inslag waarin verschillende stijlen samensmelten.

Vakmanschap en traditionele technieken die Hayon op ingenieuze wijze naar zijn hand zet, vertaalt hij tezamen met deze andere elementen naar sfeerbepalende objecten en interieurs die de kijker uitnodigen om daar actief deel van uit te maken. Perfecte afwerking en een grote nadruk op vakmanschap combineert hij met onverwachte details en narratieve elementen. Ondanks de strakke belijning en elegantie, is Hayon’s werk speels en fantasierijk.

Het Groninger Museum volgt Jaime Hayon al geruime tijd; in 2009 verwierf het museum twee substantiële werken en in 2010 ontwierp hij het nieuwe informatiecentrum in het museum. In zijn eerste grote solotentoonstelling Funtastico ligt de nadruk op zijn autonome werk.

Een opvallend element van de tentoonstelling is The Tournament; een uniek werk dat bestaat uit een levensgroot schaakspel van gedraaid hout en handbeschilderd keramiek. Hayon maakte dit werk, dat is geïnspireerd op de slag bij Trafalgar in 2009 in opdracht van het Design Festival Londen. Voor Nederland is de expositie van The Tournament een primeur. Het Groninger Museum wil op gezette tijden schaakwedstrijden met het kunstwerk organiseren.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring