Eerste hyperlooptest in Veendam geslaagd
De eerste test met de hyperloop in Veendam is geslaagd. De shuttle ging zonder problemen met zo’n 30 kilometer per uur door de buis. Deze eerste succesvolle test is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van hyperlooptechnologie in Europa en de wereld, zo meldt hyperloopontwikkelaar Hardt. Het is de bedoeling dat de hyperloop op termijn een milieuvriendelijker alternatief wordt voor vliegen.
Volgens Hardt bewoog de shuttle tijdens de test soepel door de eerste 90 meter van de 420 meter lange testbuis. Later dit jaar is er opnieuw een test: dan gaat de shuttle op volle snelheid, bijna 100 km/u, én wordt er ook geoefend met een rijstrookwissel.
Het European Hyperloop Center in Veendam is een testfaciliteit, bestaande uit 34 verbonden hyperloopbuizen. De buizen hebben een diameter van 2,5 meter. De hyperloopbuizen zijn gemaakt van staal en mede ontwikkeld door Tata Steel. Volgens het EHC is de testfaciliteit in Veendam een open testfaciliteit: partijen uit de hele wereld zijn er welkom om hyperlooptesten uit te voeren.
Energiezuinig
De hyperloop wordt gezien als een veelbelovend transportsysteem voor zowel personen als goederen. Met een snelheid van zo’n 1.000 kilometer per uur kunnen shuttles door de vacuüm buizen geschoten worden. De voortstuwing gebeurt met magneten. Doordat de buizen vacuüm zijn gezogen, is er geen luchtweerstand. Daarnaast is het energieverbruik tien keer lager dan dat van auto's of vliegtuigen. Dit biedt een energiezuinige oplossing voor de groeiende transportbehoeften.