Navigatie overslaan

Eer­ste paal Avan­ti­um de grond in: groen’ plas­tic op gro­te schaal

In Delfzijl is deze week de eerste paal van de fabriek van Avantium de grond in gegaan. Het is de eerste fabriek ter wereld waar ‘groen’ plastic, het bioplastic PEF, wordt geproduceerd.

Het wordt de eerste commerciële fabriek van het bedrijf. De nieuwe fabriek is gebaseerd op een door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen, zoals tarwe en mais, omzetten in zogenaamd FDCA, een belangrijke grondstof voor de nieuwe groene plasticsoort PEF. PEF is weer een bouwsteen voor polyester dat wordt gebruikt voor verpakkingen of flesjes. In tegenstelling tot verreweg de meeste - 98 procent - andere plastics, komt er bij de productie van PEF geen aardolie aan te pas.

De komst van de fabriek levert zestig banen op. Het gaat om een investering van 150 miljoen euro.

Aanzuigende werking


De komst van het Amsterdamse Avantium naar Delfzijl wordt gezien als een keerpunt. Dat Avantium voor Delfzijl koos, zorgde ervoor dat ook bij andere partijen de interesse werd gewekt. Zo is het volgens het Dagblad van het Noorden de bedoeling dat SkyNRG, producent van biokerosine, Avantiums buurman wordt.

Op dit moment heeft Groningen Seaports grote plannen om het Chemiepark fors uit te breiden. De vraag naar kavels is groot.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring