Navigatie overslaan

Eer­ste vol­le­dig ener­gie­neu­tra­le por­tiek­wo­nin­gen staan in Groningen

De Groningse wijk Paddepoel heeft een primeur met de eerste 'nul op de meter-portiekwoningen' van Nederland. De bewoners van deze woningen zijn nu volledig onafhankelijk van energieleveranciers. Stroom is afkomstig uit zonnepanelen en dankzij supergeïsoleerde gevels, warmteterugwininstallaties, warmtepompen en elektrische kookvoorzieningen is een gasaansluiting helemaal niet nodig.

Samen met woningcorporatie Lefier wist aannemersbedrijf Dura Vermeer de 48 woningen aan de Voermastraat en de Pleiadenlaan in no-time om te bouwen tot ‘nul op de meter-woningen’. Al na tien dagen konden alle bewoners hun inmiddels volledig energieneutrale woning alweer betrekken.

In die korte periode plaatste het bouwbedrijf supergeïsoleerde prefab gevelelementen tegen de bestaande buitengevel. Door deze te voorzien van kozijnen met driedubbel glas en door de balkons te transformeren tot binnenbalkons dringt zelfs de meest koude winter amper in de woningen door.

Een warmteterugwininstallatie en een warmtepomp zorgen ervoor dat het altijd aangenaam toeven is in de woningen. En voor de elektriciteitsvoorziening kunnen de bewoners putten uit de liefst 1100 zonnepanelen die op het dak liggen.

En nog een groot voordeel: de woningen knappen zichtbaar op van hun ‘update’. Het lijkt haast alsof er een volledig nieuw huizenblok staat, zo strak staan de nieuwe gevels erbij.

De Stroomversnelling
De verbouwing van de portiekwoningen in Paddepoel past in het landelijke initiatief De Stroomversnelling. Hierin wordt onderzocht hoe huurwoningen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 energieneutraal verbeterd kunnen worden. Deze huizen zijn vaak niet afdoende geïsoleerd en geventileerd. Dat maakt de woningen niet alleen oncomfortabel maar zorgt er ook voor dat de energierekening vaak erg hoog is.

In Groningen heeft men nu laten zien hoe daar verandering in kan worden gebracht. Van een koude, moeilijk warm te stoken woning naar een aangenaam woonklimaat zonder stroomrekening en zonder ook maar één kuub gas te verbruiken. Niet vreemd dat de bewoners erg tevreden zijn over de verbouwing, zoals te zien is in onderstaande video van Dura Vermeer.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring