Navigatie overslaan

Ener­gie­zui­nig bal­len­bad’ in Ther­men de Waterlelie

Sinds eind december drijven er 65.000 balletjes in het nieuwe zwembad van sauna- en beautycentrum de Waterlelie in het Groningse Zevenhuizen. Het gaat om een innovatieve manier van energiebesparing. De deken van holle balletjes heeft namelijk een grote isolerende werking, waardoor de baden goed op temperatuur blijven in de winterperiode en er veel minder energie verbruikt hoeft te worden voor de verwarming.

Thermen de Waterlelie heeft zichzelf ten doel gesteld de ‘groenste sauna van Nederland’ te worden. Net voor de zomer werd het nieuwe zwembad geopend waarin de verwarming van beide buitenbadenbaden volledig zelfvoorzienend moeten zijn. In de zomer door verwarmingsbuizen onder het terras en in de winter met behulp van een warmte-terugwinsysteem en warmtepompen.

Om de temperaturen van de baden op 31 en 21 graden Celsius te houden, moet momenteel nog wel worden bijgestookt. Om het energieverbruik verder te verlagen zal in de toekomst een groot deel van het zwembad in het winterseizoen overdekt worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring