Navigatie overslaan

Ener­gy Aca­de­my Euro­pe: icoon van duur­zaam­heid offi­ci­eel geopend

Op woensdag 17 mei is op de Zernike Campus in Groningen het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe (EAE) officieel geopend. In het iconische en superduurzame gebouw werken bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap al enige tijd samen aan innovatie en toonaangevende onderzoeksprojecten op energiegebied.

De Energy Academy Europe is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley. RUG-collegevoorzitter prof. Sibrand Poppema de opening van het gebouw. ‘De waarde van multidisciplinair onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van energietransitie wordt steeds belangrijker gevonden’, aldus Poppema in zijn openingstoespraak. ‘De Energy Academy Europe is bij uitstek een plek voor kennisontwikkeling en fundamenteel onderzoek op het gebied van de transitie van fossiele naar volledig hernieuwbare energie.’

Ook de secretaris-generaal van de European Energy Research Alliance (EERA), Adel El Gammal MSc, was aanwezig bij de opening van de EAE. Volgens hem dient de Energy Academy een groot Europees én zelfs wereldwijd belang in de transitie naar een duurzamere energievoorziening.

Icoon van duurzaamheid
De Energy Academy Europe is een plek waar ontmoeting en kennisuitwisseling centraal staat, die innovatie en energie uitstraalt en tegelijkertijd natuurlijk aanvoelt. Het unieke ontwerp toont aan hoe een gebouw optimaal gebruik kan maken van de natuurelementen aarde, water, lucht en zonlicht als primaire energiebron. Het opvallende schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie.

Via brede, aantrekkelijke hellingbaantrappen worden gebruikers en bezoekers vrijwel vanzelfsprekend verleid om de trap te gebruiken in plaats van de lift; zo wordt bewegen en ontmoeting gestimuleerd en verbruikt de lift niet onnodig energie.

Dankzij een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw wordt de aarde gebruikt voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Daarnaast wordt regenwater gebruikt als spoelwater voor de toiletten, de ventilatie is natuurlijk en wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak en zonlicht wordt optimaal gebruikt voor verlichting en voor het opwekken van energie.

Dankzij alle duurzaamheidsmaatregelen voldoet de EAE aan het allerhoogste BREEAM-niveau voor duurzame gebouwen. Het gebouw moet dan ook inspireren tot vooruitdenken in energie en heeft een voorbeeldfunctie voor toekomstige nieuwbouwprojecten over de hele wereld.

www.energyacademy.org

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring