Navigatie overslaan

Ener­gy Barn: markt­hal en ont­moe­tings­plaats voor inno­va­tie­ve energieprojecten

Groningen krijgt een markthal voor innovatieve en duurzame energietechnologie. Deze zogenoemde ‘Energy Barn’ zal de komende tijd verrijzen op de proeftuin voor duurzame energietechnieken EnTranCe op het Zernike Complex.

Op EnTranCe – onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen – wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve duurzame energietechnieken als brandstofcellen, algenpanelen en windmolens. Het is van groot belang om (toekomstige) gebruikers van deze technieken te overtuigen van het belang en de kansen van deze technieken. Daarom wordt er hard gebouwd aan de Energy Barn, die in september klaar is voor gebruik.

De Energy Barn is in feite een hele grote landbouwschuur die gebouwd is van stro. Het gebouw wordt 15 meter breed, 20 meter lang en 9 meter hoog. Met grote deuren waar vrachtauto’s met containers in en uit kunnen rijden. De Barn blijft in principe vijf jaar staan en is een cradle to cradle-gebouw, gebouwd met wanden van regionaal stro, aardappelopslagkisten en zeecontainers. Na de projectperiode van vijf jaar worden deze componenten uit elkaar gehaald en elders hergebruikt.

In de Energy Barn vindt de fysieke ontmoeting plaats tussen maatschappij en techniek: in het restaurant, op de tentoonstellingsvloer en in de verschillende bedrijfsunits. Eigenlijk is de Energy Barn is een overdekt marktplein waar burgers en afnemers elkaar permanent tegenkomen en waar kennis uitgewisseld wordt en de markt voor producten transparant gemaakt wordt.

De Energy Barn verandert door de jaren heen, beweegt mee met de ‘energiemode.’ In de Barn mag worden geschroefd, gezaagd en geëxperimenteerd. Alles kan en mag (binnen de geldende veiligheidsnormen uiteraard!). Een uitdaging voor studenten, maar ook voor bedrijven die hun producten willen laten zien. Ook kunnen producten worden getest en kan men bekijken hoe het publiek reageert. Het is als het ware een uit de kluiten gewassen ‘knutsel- en testschuur’.

De Energy Barn is daarom 24/7 geopend, in tegenstelling tot alle andere faciliteiten op het Zernike complex. In de Barn is altijd wat te doen en iets nieuws te zien. ‘Bewoners’ van Zernike, bedrijven, stadjers en mensen uit de regio kunnen op deze bijzondere plek afspreken. Het ‘warme licht’ van de schuur is als het noordelijk licht van het Zernike Science Park.

EnTranCe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring