Navigatie overslaan

Ener­gy Com­pa­ny levert met effi­ci­ën­te brand­stof­cel bij­dra­ge aan duur­za­me energievoorziening

Het mag inmiddels geen verrassing meer heten: we kunnen als mensheid niet oneindig putten uit onze fossiele brandstofbronnen. Het is dus zaak om er zuinig op te zijn en ondertussen zoveel mogelijk duurzame alternatieven te ontwikkelen. Het in het Groningse Haren gevestigde Energy Company levert producten, diensten en concepten die bijdragen aan een samenleving waarin een duurzame energievoorziening centraal staat.

Het uitputten van onze natuurlijke hulpbronnen klinkt al snel bijzonder dramatisch. Bij Energy het Groningse Energy Company zien ze er echter ook grote kansen voor de toekomst in. ‘Kansen om onze afhankelijkheid van olie en gas geleidelijk om te buigen naar meer duurzame vormen van energievoorziening. In de fase van transitie naar een volledig duurzame energievoorziening is het belangrijk de fossiele bronnen zo efficiënt en spaarzaam mogelijk aan te wenden. Duurzaamheid begint bij een lager verbruik en vraagt om creativiteit.’

In de visie van het bedrijf speelt waterstof daarin een belangrijke rol, omdat het efficiënt en schoon geproduceerd kan worden zonder schadelijke afvalstoffen. ‘Voordat we in staat zijn om met behulp van zonne- en windenergie te voorzien in onze energiebehoefte zijn we naar verwachting tientallen jaren verder. In die tussentijd blijven we grotendeels afhankelijk van olie en gas als onze belangrijkste energiebronnen. Het is zaak deze bronnen zo efficiënt en spaarzaam mogelijk te gebruiken. In de overgangsfase van het gebruik van niet hernieuwbare energiebronnen naar een volledig duurzame opwekking van warmte en elektriciteit zal aardgas en vervolgens waterstof (als transportmedium) een belangrijke rol gaan spelen.’

Energy Company speelt daarop in met de Bluegen brandstofcel. Deze door het Australische bedrijf CFCL ontwikkelde brandstofcel zet (bio)gas om in waterstof en vervolgens in elektriciteit en warmte. Het unieke aan de Bluegen is dat deze een totaalrendement van liefst 85 procent weet te behalen, veel hoger dan veel alternatieven. Groot voordeel is daarnaast dat de brandstofcel 24 uur per dag, zeven dagen per week doordraait en niet afhankelijk is van zonneschijn of wind.

Hoewel de BlueGEN dus al zeer interessant is als zelfstandig apparaat, komt de werkelijke kracht volgens Energy Company pas echt tot uitdrukking als meerdere apparaten aan elkaar worden gekoppeld tot een duurzaam decentraal netwerk, ook wel een Virtual Power Plant (VPP) genoemd. Een corporatie, wijk, buurt, dorp, gemeente of provincie kan op deze manier zelf elektriciteitsproducent worden met een zelfstandige, onafhankelijk opererende energiecentrale die in staat is in een belangrijk deel van de elektriciteitsvraag te voorzien.

Bijkomend groot voordeel is dat een dergelijke centrale geen hoog- en geen midden spanningsnet nodig heeft. Verzwaringsinvesteringen in (aanleg en onderhoud van) de infrastructuur behoren hiermee tot het verleden. Het apparaat produceert immers ‘gewoon’ op 230 Volt en is dus direct klaar voor gebruik. Met een dergelijke VPP-centrale kan de opbrengst dusdanig gemoduleerd worden dat pieken en dalen in het energieverbruik gemakkelijk en ‘on demand’ op te vangen zijn. Hiermee kan enerzijds een scheve belasting van het net en anderzijds de dure inkoop tijdens piekuren worden verminderd en zelfs voorkomen.

Ook zeer interessant is de technologie die Energy Company zelf ontwikkelde om met behulp van de Bluegen brandstofcel organisch afval uit commerciële keukens om te zetten in duurzame energie. Daarbij wordt de mini-energiecentrale gekoppeld aan een biovergister. De brandstofcel wordt zo gevoed met het biogas uit voedselresten. Een uiterst duurzame oplossing, waarmee Energy Company dan ook niet voor niks één van de winnaars van de Startup Fast Track Challenge voor innovatieve bedrijven in de energiebranche werd.

Voor meer informatie: www.energy-company.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring