Navigatie overslaan

Enie​.nl werkt van­uit Gro­nin­gen aan revo­lu­tie op de energiemarkt

De band tussen de Groningse energie-startup Enie.nl en klimaatgoeroe Al Gore is sterk. Enie ontstond nadat oprichters Patrick en Milan van der Meulen geïnspireerd waren geraakt door Gore’s wereldberoemde documentaire ‘An Inconvenient Truth’. Inmiddels zijn de broers de officiële vertegenwoordigers van Gore’s klimaatbeweging in de Benelux én kregen ze ruimte om over Enie te vertellen in Gore’s wereldwijde marathon-uitzending ‘24 Hours of Reality’ over zijn nieuwe film ‘An Inconvenient Sequel’.

‘Van al het energiegebruik in Nederland wordt nu tussen de 5 en 6 procent duurzaam opgewekt. Dat is schandalig weinig. Wij hebben het gevoel dat de urgentie nog altijd niet genoeg gevoeld wordt’, zegt Patrick van der Meulen, die Enie vijf jaar geleden begon met vader Richard en broer Milan.

Het is ook niet gemakkelijk allemaal: windmolens en zonnepanelen stuiten nog vaak op verzet. ‘Dat is ook omdat het de mensen van bovenaf wordt opgelegd. Dat is echt niet meer van deze tijd. Net als het oude idee dat je een soort centrale moet creëren van waaruit de energie wordt verspreid. Vergeet dat. Energie haal je het liefst gewoon uit de buurt. Als het even kan van je eigen dak.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring