Navigatie overslaan

Ero­tiek­gi­gant EDC breidt uit; fors meer opslag voor ero­ti­sche speeltjes

Erotiekgigant EDC, Europees marktleider op het gebied van erotische producten, in Veendam gaat flink uitbreiden. Het bedrijf krijgt er ruim 3000 vierkante meter aan opslag- en inpakruimte bij. De uitbreiding biedt werk aan tientallen medewerkers. EDC zag de omzet afgelopen jaren behoorlijk toenemen, en ook de coronacrisis legde het bedrijf geen windeieren: de crisis deed de vraag naar seksspeeltjes alleen maar groeien.

EDC, bekend van webshop EasyToys, wil met de uitbreiding klaar zijn voor toekomstige groei. Afgelopen jaar draaide EDC Retail al een omzet van ruim 33,4 miljoen: een groei van meer dan 50 procent vergeleken met 2018, toen 21 miljoen werd omgezet. Voor de komende jaren wordt een verdere groei verwacht.

Volgens Eric Idema, CEO van EDC Retail, is de groei mede te danken aan het label Beate Uhse, waarvan EDC vorig jaar de onlineactiviteiten overnam. In 2019 bedroeg de omzet zo’n vijf miljoen euro, voor dit jaar wordt ingezet op zo’n 18 miljoen euro. “De terugkeer van het merk Beate Uhse heeft een enorme impact gehad”, constateert Idema.

Coronacrisis

Ook de coronacrisis heeft EDC extra omzet bezorgd: op piekmomenten was er sprake van een omzetgroei van 162 procent.

Tegelijkertijd heeft de crisis EDC doen inzien dat het belangrijk is om grote voorraden te hebben, aldus Idema. De crisis was door aanvankelijke aanvoerproblemen vanuit China en door de hausse aan bestellingen logistiek gezien een uitdaging. EDC moest volgens eigen zeggen alle zeilen bijzetten om de orders te verwerken. Om problemen bij een eventuele tweede golf voor te zijn, wil EDC met grotere voorraden gaan werken.

Verrassingsbox met speeltjes

Daarmee wil EDC ook beter inspelen op seizoenspieken. “Zo zien wij de verkoop stijgen rond de kerstperiode. De drukte neemt al toe rond Black Friday. Ook de adventskalender, een verrassingsbox met onder andere allerlei speeltjes, is een seizoensproduct en vraagt om veel ruimte.”

Uitbreiding in Veendam

Het erotiekbedrijf is op de huidige plek, een pand van ongeveer 8.000 vierkante meter, uit zijn jasje gegroeid. Daarom komen er twee hallen bij in Veendam. De eerste hal meet 650 vierkante meter, wordt deze zomer gebouwd en moet in september gereed zijn. De tweede hal verrijst volgend jaar zomer en is met 2.400 vierkante meter beduidend groter. Met de uitbreiding is een bedrag van 4 miljoen euro gemoeid.

Door de uitbreiding kan EDC Retail een veel grotere voorraad erotische artikelen opslaan. Idema: “Het biedt ruimte aan vele duizenden palletplaatsen. Hiermee hebben we genoeg ruimte voor een voorraad van een jaar in plaats van drie maanden. Dat past bij de beoogde groei en doelstellingen voor de komende jaren.”

Verdubbeling productiecapaciteit

Niet alleen de opslagruimte, ook de productiecapaciteit wordt uitgebreid. Nu maakt het erotiekbedrijf nog gebruik van één inpakmachine en één inpakstraat, straks zijn dat twee inpakmachines en twee inpakstraten. De productiecapaciteit wordt daarmee verdubbeld. Bovendien kunnen er grotere dozen worden ingepakt. 95 procent van alle orders wordt straks machinaal ingepakt. “Onze logistieke afdeling is 24 uur per dag operationeel, waardoor de machines optimaal benut worden”, aldus Idema.

De uitbreiding biedt naar verwachting werk aan zo’n dertig tot veertig medewerkers. Zij gaan aan de slag in hallen die op een zo duurzaam mogelijke manier worden gebouwd. Uiteindelijk moeten ze zelfvoorzienend zijn en net zo veel energie opwekken als ze verbruiken. Daartoe worden zonnepanelen op het dak geplaatst. Door de goede isolatie is verwarming in de hal naar verwachting niet nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring