Navigatie overslaan

Esca­per­oom’ op Gro­te Markt voor bewust­zijn over cyberveiligheid

Op de Grote Markt in Groningen stond tijdens Eurosonic een soort ‘escaperoom’ waar mensen kunnen ervaren hoe relatief eenvoudig het is om te hacken, en dus ook om gehackt te worden. De escaperoom is een initiatief van het stad-Groningse cybersecuritybedrijf Qbit, dat zich inzet voor het vergroten van het bewustzijn van particulieren en bedrijven op het gebied van cyberveiligheid.

In de container gebeurt dat op een speelse manier: bezoekers krijgen een filmpje te zien waarin ze de opdracht krijgen in de huid van een hacker te kruipen en op die manier te voorkomen dat er geheime staatsdocumenten in verkeerde handen komen. Door verschillende opdrachten uit te voeren, moet het de bezoeker uiteindelijk lukken in te breken op een computer en op die manier de wereld te redden.

Escaperoom

“We hopen mensen hiermee te laten ervaren hoe relatief eenvoudig het kan zijn om te hacken”, zegt Erik Rutkens, directeur van Qbit. “Het idee dat het alleen de enorm slimme ICT-jongens zijn, die weten in te breken, is helaas achterhaald. Als je je telefoon, computer of netwerk niet goed beveiligd hebt, is het niet vreselijk moeilijk in te breken. Het spel in de escaperoom bewijst dat: iedereen kan hacken.”

Cyberveiligheid

De container met daarin de spelopstelling staat in het kader van festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) komende dagen nog op de Grote Markt, maar volgens Rutkens is het niet ondenkbaar dat verschillende marktpartijen, zoals adviseurs of juist scholen en kennisinstellingen, de opstelling ook kunnen gebruiken.

En dat alles met als doel die bewustwording over cyberveiligheid zoveel mogelijk te vergroten. In dit geval dus bij festivalbezoekers, maar dat kunnen dus ook scholieren, werknemers of docenten zijn. “Cybersecurity is actueler dan ooit”, zegt Rutkens, verwijzend naar de recente cyberaanval op het Medisch Centrum in Leeuwarden (MCL). “En daarmee is ook de bewustwording over de gevaren en risico’s actueler dan ooit.”

Qbit

Cybersecuritybedrijf Qbit helpt ondernemers bij het vergroten van hun bewustzijn als het gaat om digitale veiligheid. Dat doet het bedrijf onder andere door het in kaart brengen van mogelijke risico’s, en het aanbieden van oplossingen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring