Navigatie overslaan

Eska Grap­hic Board: Gro­nings kar­ton maakt het weer helemaal

Karton is helemaal terug van (bijna) weggeweest in de Groninger economie. Dat is mede te danken aan het bedrijf Eska Graphic Board uit Hoogezand en Sappemeer dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een technologisch zeer hoogwaardig productiebedrijf en tot de grootste producent ter wereld van massief karton, bestemd voor uiteenlopende producten als boeken, ordners, mappen, spelborden, puzzels, displays en luxe verpakkingen. En als het aan Eska ligt – waar 450 mensen hun brood verdienen – komen daar nog veel meer toepassingen bij, want volgens de Groningers heeft karton de toekomst.

Het succes van Eska Graphic Board is niet onopgemerkt gebleven: in juni werd het bedrijf genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2016. ‘En daar zijn we ontzettend trots op! We zullen dan ook ons best doen om als winnaar van die prijs tevoorschijn te komen. Zo’n prijs, en ook de nominatie, is ontzettend belangrijk. Het is een erkenning voor het feit dat we op de goede weg zijn, het is goed voor onze medewerkers die extra trots kunnen zijn. Daarnaast is die prijs goed voor onze naamsbekendheid: we worden extra aantrekkelijk voor stagiaires en afstudeerders’, zo vertelt Rienk Jan van der Kooi, algemeen directeur van Eska.

Eska heeft fabrieken in Hoogezand en Sappemeer. De fabriek in Sappemeer werd in 1879 opgericht door W.A. Scholten, een rasondernemer, die veel verschillende bedrijven oprichtte in Groningen en omgeving, maar ook in het buitenland; tot in Polen en Rusland aan toe. De fabriek in Hoogezand werd opgericht in 1897 door F.F. Beukema

Aanvankelijk was stro de grondstof voor karton, een feit dat in de jaren zeventig nog door drs. P. met enige spot werd bezongen. Maar na de Tweede Wereldoorlog werd oud papier steeds belangrijker als grondstof voor karton. Na 1971 stapten beide fabrieken volledig over op oud papier. Dit had belangrijke voordelen. Zowel voor het milieu, want de productie van strokarton was bijzonder milieuonvriendelijk, als ook voor de kwaliteit van het karton dat aanzienlijk verbeterde.

Eska maakt nu meer dan 250.000 ton massief karton per jaar. Dit zijn ongeveer een half miljoen pallets. Als ze deze allemaal tegelijk zouden vervoeren, vormen de vrachtwagens een file van zo'n 300 kilometer. In Hoogezand en Sappemeer werken 350 mensen, en in Engeland, Spanje, Italië, Singapore en de Verenigde Staten samen ook nog eens honderd.

‘Sinds 2006 zijn we weer een geheel zelfstandig Gronings, internationaal opererend bedrijf. Uit het feit dat het goed met ons gaat blijkt ook dat maakindustrie in Groningen dus uitstekend mogelijk is. Het kan, want wij doen het!’, aldus directeur Rienk Jan van der Kooi.

Wat hem betreft is karton in het algemeen, en massief karton in het bijzonder, een product met grote toekomstmogelijkheden. ‘Karton is een uiterst modern, maar vooral ook zeer duurzaam product. En dat is natuurlijk een belangrijk voordeel in deze tijd waarin ook voor de consument duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Wij denken bij Eska daarom ook intensief na over nog meer toepassingen, waarbij we verpakkingsmiddelen zoals bijvoorbeeld glas zouden kunnen vervangen door karton’.

Eska neemt binnenkort een installatie in gebruik om eigen productieafval te vergassen, en dit gas te gebruiken om stoom op te wekken voor elektriciteit. Dus ook het productieproces wordt dan aanzienlijk duurzamer.

Binnenkort wordt ook begonnen met een restyling, zodat beter zal worden uitgedragen dat Eska is veranderd in een van de modernste productiebedrijven van Nederland, waar niet alleen de eigen medewerkers maar ook de rest van Groningen trots op kan zijn.

De kikker van Eska
Een opvallende blikvanger in het logo van Eska Graphic Board door de jaren heen is altijd de kikker geweest. Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van dit logo. Het meest bekende verhaal is dat er op zekere dag, ergens in de beginjaren van het bedrijf, een brief binnenkwam van een klant in Engeland. Die schreef dat hij bijzonder tevreden was over de kwaliteit van ons karton. Hij vroeg zich alleen af wat hij met die dode, platgedrukte kikker tussen twee vellen karton aan moest. "Zijn het afgekeurde vellen of is het soms jullie nieuwe fabriekslogo? Prima, een goede keuze, maar kan dat in het vervolg dan niet beter op het briefpapier worden gedrukt?", grapte hij. En zo was het kikkerlogo geboren...

www.eskagraphicboard.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring