Navigatie overslaan

EU stelt 330 mil­joen euro beschik­baar voor duur­za­me economie

De Europese Unie stelt 330 miljoen euro – de helft van het bedrag dat er naar Nederland gaat - beschikbaar voor de transitie naar een klimaatneutrale economie in het Noorden. “Het helpt ons om het verlies aan bedrijvigheid en werkgelegenheid in de aardgassector en de daaraan gelieerde industrie op te vangen en het biedt mooie kansen aan ons bedrijfsleven om verder te vergroenen en te verduurzamen”, zo reageert gedeputeerde IJzebrand Rijzebol namens de regio op het besluit.

Het Europese fonds, waarvan er in totaal 623 miljoen euro naar Nederland gaat, is bedoeld voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een economie die niet langer is gebaseerd op fossiele brand- en grondstoffen. In het Noorden gaat het daarbij met name om de provincie Groningen en Emmen. Het subsidieprogramma, 'Just Transition Fund' (JTF), moet helpen die sociaal-economische ongelijkheid te verkleinen.

Eerste regelingen

De eerste twee subsidieregelingen worden naar verwachting in januari opengesteld. Het gaat om een investerings- en opleidingsregeling gericht op de proces- en de maakindustrie en een regeling voor kennis en valorisatie. Bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen kunnen subsidieaanvragen indienen voor innovatieve ideeën en slimme oplossingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om productie en gebruik van duurzame energie.

Ook de arbeidsmarkt zal veranderen, benadrukt Carine Bloemhoff, voorzitter van de Arbeidsmarktregio. ,,Banen veranderen of verdwijnen, maar er ontstaat ook nieuwe werkgelegenheid. De subsidie die we uit het JTF krijgen gaat ons helpen bij de noodzakelijke scholing en omscholing.''

Samenwerking

Het regioplan JTF is uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke Arbeidsmarktregio’s (dit zijn de gemeente en UWV) en de drie noordelijke provincies). Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) gaat het JTF uitvoeren.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring