Europese Commissie: Healthy Ageing maakt Noord-Nederland voorbeeldregio
In totaal hadden 77 Europese regio’s zichzelf voorgedragen als voorbeeldregio op het gebied van gezond en actief ouder worden. Slechts zes daarvan hebben uiteindelijk de benoeming daadwerkelijk gekregen: Zuid Denemarken, Baskenland, Andalusië, Catalonië, Schotland en dus ook Noord-Nederland.
“…in recognition of their outstanding work in driving regional innovation in active and healthy ageing, improving the quality of life of the ageing population, making health and social care delivery more sustainable and stimulating economic growth and competitiveness”, zo luidde het oordeel van de Europese Commissie.
Het certificaat is volgens HANNN een erkenning voor de jarenlange samenwerking tussen Noordelijke kennisinstellingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om bij te dragen aan meer gezonde jaren voor de inwoners in onze regio.
Lat steeds hoger
Europese regio’s worden sinds 2013 uitgedaagd om samenwerkingsverbanden te starten die ervoor zorgen mensen zo lang mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, zorg toegankelijk blijft, mensen grip houden op de eigen gezondheid en dat deze oplossingen ook bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling. Noord-Nederland heeft zo’n samenwerkingsverband al sinds 2009 in de vorm van HANNN en behaalde in voorgaande ronden (2013 en 2016) ook de hoogste score als Europese voorbeeldregio. Dit jaar is het huiswerk van Noord-Nederland achtereenvolgens beoordeeld door drie andere regio’s, een panel van experts en de Europese Commissie.
“Het blijft iedere keer weer een spannend proces omdat de lat steeds hoger komt te liggen. Maar omdat de samenwerking in onze regio zo breed is, dreig je soms te vergeten hoe uniek dat eigenlijk is. Ook als je dat vergelijkt met andere regio’s. Van ROC’s tot RUG, van Seker & Sûn tot Health Hub Roden, van bouwbedrijven tot bedrijfskantines, overal in Noord-Nederland wordt gewerkt aan meer gezonde jaren,” constateert HANNN-directeur Daan Bultje. “En het blijft het thema van het heden en de toekomst. Leefbaarheid van de dorpen, toegankelijkheid van eigen gezondheidsinformatie, betere samenwerking tussen formele en informele zorg, het zijn allemaal thema’s waar nog ontzettend veel te doen is in de komende jaren.”