Navigatie overslaan

Euro­pe­se Making City: eer­ste Duur­za­me Demo­huis in Groningen

In de Groningse wijk Paddepoel is sinds kort het eerste Duurzame Demohuis van het Europese project Making City een feit. Het project Making City wil met bestaande gebouwen en huizen meer energie opwekken dan gebruiken.

In de woning in Paddepoel, een vrijstaande woning aan de Zuiderkruislaan, is een nieuwe generatie warmtepomp geïnstalleerd. Het huis is daarmee het eerste Duurzame Demohuis, dat deel uit maakt van het project. In Groningen behoren ook twee jongerenflats in Paddepoel en het Energy Academy Europe gebouw op de Zernike Campus tot het Europese project.

Innovatieve maatregelen

In het Duurzame Demohuis en de andere deelnemende gebouwen in de stad worden innovatieve duurzame maatregelen in de praktijk getest, zodat ze straks ook bij andere huizen in Groningen en daarbuiten toegepast kunnen worden.

Europees voorbeeld

Diverse steden in Europa volgen nauwlettend wat er hier in Groningen gebeurt om de ervaringen die hier worden opgedaan ook in hun eigen steden uit te rollen, zegt wethouder Philip Broekema. “Dit project is kortom erg interessant: het maakt de stappen in de energietransitie concreet en toegankelijk, want huizen die van het gas af zijn, hebben doorgaans veel lagere woonlasten.”

In het kader van het Making City-project is Groningen een van de voorbeeldsteden voor Europa. In Groningen gaat het om een samenwerkingsverband tussen de gemeente Groningen, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring