Navigatie overslaan

EV Bio­tech ont­wik­kelt fris­drank­smaak uit micro-organisme

Fossiele energiebronnen zoals aardolie zijn nog vaak de basis voor de ontwikkeling van nieuwe producten met een hoge CO2-footprint en onnodig chemisch afval. Dat kan anders, beter, duurzamer en op een meer natuurlijke manier, vertelt de Groningse ondernemer Linda Dijkshoorn op de website NorthernKnowledge.nl: ‘Door voor chemische synthese gebruik te maken van bacteriën. Deze kunnen namelijk hoogwaardige moleculen produceren op een biologische manier en op een industriële schaal.’

Dijkshoorn startte deze zomer met twee co-founders haar eigen bedrijf EV Biotech. EV Biotech heeft een nieuw productieplatform ontwikkeld voor de productie van hoogwaardige moleculen. De jonge ondernemers gebruiken hiervoor computermodellen en micro-organismen.

Het principe van synthese is bedrieglijk eenvoudig. Neem frisdrank. Frisdrank krijgt zijn kleur en smaak meestal via moleculen gemaakt door chemische synthese. Stel je wilt aan de frisdrank de smaak van grapefruit toevoegen op een duurzame en natuurlijke manier.

Linda: ‘Wat wij dan doen is uit de celkern van de grapefruit de genen halen die verantwoordelijk zijn voor het productie proces voor de typische grapefruit-smaak. Deze brengen we vervolgens in de bacterie die de productie op gang brengt. Het smaakmolecuul kan dan perfect gezuiverd worden uit de bacterie en vervolgens het grapefruit-smaakje aan de frisdrank geven. Precies zoals de grapefruit dat zelf doet.’

Een groene, duurzame en biologisch methode die een grote marktpotentie biedt. Bacterie-synthese ligt aan de bron van het maken van bier, brood, of wijn. Maar wordt nu ook ingezet voor het maken van duurzame plastics of voor het maken van specifieke eiwitten, farmaceutische actieve moleculen of voor het ontwikkelen van suikervervangers.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring