Navigatie overslaan

Expor­te­rend Noord-Neder­land doet het goed

Het noordelijke bedrijfsleven exporteert steeds meer. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. Volgens de exportmonitor van de KvK is de gemiddelde omzet van bedrijven in het Noorden die exporteren sinds 2005 gestegen van 5,5 miljoen naar 7,5 miljoen euro. Het feit dat bedrijven die niet exporteren in diezelfde periode hun omzet zagen dalen, is volgend de KvK een bewijs van de kracht van exportbedrijven.

Naast de forse stijging van de omzet is ook het aantal exporteurs gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden. Bovendien is de spreiding van de noordelijke export toegenomen. In 2010 exporteert 18 procent van de bedrijven naar slechts één land tegen 25 procent in 2005. De noordelijke exportbedrijven doen vooral zaken met Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. Marktkansen ziet het noordelijke bedrijfsleven vooral in Scandinavië, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de exportmonitor werd door de Hanzehogeschool Groningen uitgevoerd onder 231 exportbedrijven en 363 niet-exporterende bedrijven in Noord-Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring