Navigatie overslaan

Fes­ter Oos­ter­huis van AkzoNo­bel: Che­mie­park Delf­zijl is booming”

Business is weer booming op het Chemiepark Delfzijl. Jarenlang leken er alleen maar kommer- en kwelberichten gemeld te kunnen worden uit dit deel van de Eemsmond. Maar de tijden zijn veranderd en de bedrijven op deze locatie in Noord-Groningen vormen samen een van de motoren achter de noordelijke economie, een regio die niet echt rijk gezegend is met industrie.

Fester Oosterhuis is sitemanager bij AkzoNobel en eerste man van het Chemiepark Delfzijl, waar behalve AkzoNobel nog negen andere bedrijven zijn gevestigd. Volgens de manager gaat het goed met Delfzijl. "Enkele jaren geleden was er nog sprake van sluitingen van bedrijven als CKB, MACC en Methanor. Nu zien we de vernieuwde methanolfabriek van BioMCN groeien. Tejin Aramid: groeit. Delamine: groeit. De chloorfabriek groeit mee met de klanten. MCA draait hartstikke goed. De zoutfabriek heeft groeiplannen. Brunner Mond heeft een nieuwe fabriek gekregen. En de warmtekrachtcentrale hier is met 530 megawatt de grootste van Europa. Kortom: het perspectief van alle bedrijven hier is groei. Het ziet er rooskleurig uit."

Wat het rendement op het Chemiepark betreft is de toekomst zeker niet zonder zorgen. "We zullen een antwoord moeten geven op de steeds hoger wordende energieprijzen. Het maakt enorm veel uit wanneer de olieprijs oploopt tot 140 dollar. Daarom zijn we hier nu al heel hard bezig om efficiënter, goedkoper en effectiever te werken. Onze chloorfabriek hier heeft nu al het laagste energieverbruik ter wereld. Ik denk dat we over vijf jaar flink zijn gegroeid en dat we dan ook een oplossing hebben gevonden voor het energieprobleem."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring