Navigatie overslaan

Flit­sen­de show­reel over Gro­nin­gen gaat de hele wereld over

Het Forum, de Der Aa-kerk, de Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl en 21 andere prachtige Groningse plekken komen voorbij in een video op Instagram die inmiddels door 1,2 miljoen mensen wereldwijd bekeken is. Voor de video maakte de stad-Groningse fotograaf Harmen van der Vaart in vier jaar tijd zo’n 200 uitstapjes in de provincie. Dat leverde hem zo’n 40.000 foto’s op waarvan hij de mooiste 24 plaatjes verwerkte in een showreel voor Instagram.

Een deel van de foto’s had Van der Vaart al eens eerder gedeeld op Instagram, maar nu hij er een video van heeft gemaakt, loopt het pas echt storm: Het flitsende filmpje over Groningen is meer dan 1,2 miljoen keer bekeken, heeft bijna 17.000 likes en meer dan 600 mensen lieten een reactie achter. Die reacties variëren van ‘beautiful place’, ‘awesome’ en ‘looks fantastic’ tot ‘wat een supermooie foto’s’. De maker van het filmpje laat in een interview met het Dagblad van het Noorden weten dat hij meerdere reacties van mensen kreeg die nu naar Groningen willen komen.

In the picture

Volgens Van der Vaart zijn veel mensen verrast van het beeld van Groningen dat ze in de video zien. “Mensen uit het hele land zien dat Groningen meer is dan weilanden en aardbevingen. Ik ben heel trots op Groningen en het is leuk om met het filmpje de provincie in the picture te krijgen”, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Het maken van het filmpje was nog een behoorlijke klus. Voor de foto van de Martinitoren met op de achtergrond een prachtige rode lucht, klom de fotograaf maar liefst vijftien keer het Forum op. Het concept – snel afwisselende beelden met daaronder een pakkende beat - zag Van der Vaart op Instagram voorbijkomen van andere fotografen, die op die manier IJsland of Japan hadden vastgelegd. “In Nederland was ik volgens mij de eerste.” Foto: Harmen van der Vaart

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring