Navigatie overslaan

For­se uit­brei­ding groen gas ver­bruik in Groningen

Groningen gaat steeds meer groen gas gebruiken als energiebron. Op haar locatie in de stad Groningen heeft Attero onlangs namelijk een nieuwe groen gas installatie in bedrijf genomen. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze locatie tot Groen Gas Hub. Een ‘Groen Gas Hub’ is een systeem waarbij van meerdere kanten groen gas wordt aangeleverd dat op dezelfde kwaliteit wordt gebracht als aardgas zodat het groene gas mee kan in het aardgasnet.

Het groene gas wordt geproduceerd door het organische deel uit het huisvuil te scheiden en te vergisten. Hierbij ontstaat biogas dat vervolgens opgewaardeerd wordt naar aardgaskwaliteit waarna het in het Groningse aardgasnet van Enexis ingevoed kan worden. Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland. Op jaarbasis produceert het bedrijf reeds 12 miljoen kubieke meter. Met deze uitbreiding neemt de jaarlijkse productie toe met 5,5 miljoen kubieke meter.

Groen gas is een belangrijk onderdeel van het energietransitiebeleid. Noord-Nederland is, dankzij de vele agrarische en agro-industriële activiteit, bij uitstek geschikt om daar een belangrijke bijdrage aan te leveren. In de Taskforce groen gas, onder voorzitterschap van de Drentse gedeputeerde Tanja Klip-Martin, werken noordelijke bestuurders samen om deze groen gas potentie zo snel mogelijk om te zetten in kubieke meters.

Gezamenlijk zijn de Noord-Nederlandse Groen Gas Hubs alleen al in staat om door te groeien naar een groen gas productiecapaciteit van meer dan 200 miljoen kubieke meter per jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring