Navigatie overslaan

Foto­ma­ni­fes­ta­tie Noor­der­licht voor het eerst in Gro­ning­se suikerfabriek

Dit jaar is de stad Groningen weer ruim een maand lang het middelpunt van de fotografie tijdens de jaarlijkse fotomanifestatie Noorderlicht. Het evenement met vijf tentoonstellingen en twintig internationale presentaties duurt nog tot 13 november en vindt dit jaar plaats op een wel heel speciale locatie: de oude suikerfabriek aan de rand van de stad. Tijdens deze twintigste editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie staat de hedendaagse fotografie centraal.

Een van de vijf exposities die tijdens Noorderlicht te zien is, is ‘The Sweet and Sour Story of Sugar’. De expositie laat zien wat globalisering betekent op lokaal niveau – zowel in Groningen als op het verre Java - aan de hand van één wereldwijd gebruikt product: suiker. Er zijn werken te zien van zes topfotografen en uit vijftien archieven wereldwijd.

De tentoonstelling ‘To Have and Have Not’ toont het resultaat van de opdracht die Noorderlicht fotografen wereldwijd gaf: maak een wereld zichtbaar die gewoonlijk gesloten blijft. Want: wie de crisis werkelijk wil begrijpen, moet kijken naar de cultuur waarin ze geworteld is. In totaal 26 fotografen verbeelden de wereld van de 1 procent.

Voor de fotomanifestatie gaf Noorderlicht zeven Nederlandse fotografen de kans terug te keren naar een onderwerp dat hen na aan het hart ligt en dat met een nieuwe serie uit te diepen, aan te scherpen of te nuanceren. Het resultaat is te zien in ‘Het Vervolg’.

‘Noorderlicht presenteert SIPF’ is de titel van de vierde expositie die in de oude suikerfabriek te zien is. Ter introductie van de kersverse samenwerking met het Singapore International Photography Festival in 2014, presenteert Noorderlicht Aziatische fotografie van wereldformaat uit SIPF 2012.

En dan is er ook nog een tentoonstelling van de eerste Fotograaf des Vaderlands: Ilvy Njiokiktjien. In het kader van de Nederlandse Fotoweek werkt zij aan een project over verjaardagen in Nederland. Op de jarige Noorderlicht Fotomanifestatie toont ze een tussenstand.

Om de twintigste editie te vieren, heeft Noorderlicht twintig instellingen van over de hele wereld gevraagd zich onder de noemer 20|20 op Noorderlicht te presenteren. Zij tonen zichzelf én een fotograaf die model staat voor de fotografische ontwikkelingen in het land van herkomst. De titel 20|20 verwijst niet alleen naar het jubileum, maar is ook een verwijzing naar ‘20|20 vision’, de scherpe blik op de wereld die Noorderlicht en de andere twintig instellingen nastreven.

www.noorderlicht.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring