Navigatie overslaan
01/03/2012

GasTerra en Triodos Vastgoedfonds sluiten baanbrekend contract voor verduurzaming kantoorpand

Gastransportbedrijf GasTerra uit Groningen en Triodos Vastgoedfonds hebben een baanbrekend ‘green lease-contract’ gesloten, een concept waarbij bestaande gebouwen energiezuinig worden gemaakt. GasTerra zal haar eigen kantoor verplaatsen naar een geheel te verduurzamen bestaand kantoorpand. Deze verbouwing wordt mogelijk gemaakt via het voor de vastgoedmarkt green lease-contract tussen verhuurder Triodos en huurder GasTerra.

Uitgangspunt is een bestaand gebouw compleet duurzaam te renoveren, zonder dat dit een verhoging van de huurprijs als gevolg heeft. Het ’Green Lease’-concept is een baanbrekend concept binnen de vastgoedsector en houdt in dat de huurder een huurprijs betaalt die gebaseerd is op de totale exploitatiekosten van het gebouw. Door het gebouw ingrijpend duurzaam te renoveren, kan een indrukwekkende energiebesparing worden gerealiseerd waardoor de energiekosten veel lager worden dan in een vergelijkbaar, niet-gerenoveerd kantoor. Deze ‘winst’ gebruikt Triodos Vastgoedfonds voor het financieren van de renovatie.

Het gaat om het pal naast het Groningse NS Station gelegen voormalige kantoor van ABN-AMRO, dat na de intrek van GasTerra begin 2013 een schoolvoorbeeld voor het verduurzamen van de bebouwde omgeving in Nederland zijn.

Toen Triodos het pand aankocht had het energielabel G. Na de duurzame renovatie die momenteel plaatsvindt moet het voorzien zijn van energielabel A+. Een sprong van het minst zuinige naar het op één na zuinigste energielabel dus.

woensdag 01 februari 2012
Innovatieve Groningse software maakt energieverbruik kartonfabriek inzichtelijk
woensdag 01 februari 2012
Provincie Groningen steunt digitale overgewichtcoach van VitalinQ