Navigatie overslaan

Gas­ter­ra: beter afge­stel­de gas­warm­te­pomp heeft ren­de­ment van 200 procent

In Groningen wordt hard gewerkt aan het verbeteren van het rendement van gasketels. Eerder al meldde Gasunie dat er wordt gewerkt aan de komst van een hoogrendementsketel die niet alleen warme produceert maar ook elektriciteit. Maar er is nog meer te verdienen op het gebeid van energiebesparing. Door het beter afstellen van bestaande pompen kan het rendement worden verdubbeld.

Een verbeterde gasmotorwarmtepomp biedt nieuwe mogelijkheden voor energiebesparing, emissiereductie en gebruik van hernieuwbare energie bij het verwarmen van utiliteits- en flatgebouwen. Uit onderzoek van Kiwa Gas Technology in opdracht van GasTerra blijkt door onder andere een betere, direct benutting van motor- en gaswarmte dat een rendement van 200 procent is te halen.

Een van de systemen die in ons land voor gebouwverwarming, zoals in kantoren en flats, wordt toegepast is de warmtepomp. Zo'n installatie maakt gebruik van omgevingswarmte (bijvoorbeeld uit bodem, water of lucht) en brengt deze naar een hoger temperatuurniveau. De Japanse gasmotorwarmtepompen, die in Nederland worden toegepast, hebben een goede reputatie opgebouwd op het gebied van energetische prestaties en betrouwbaarheid.

Hoewel ze eigenlijk zijn ontwikkeld voor de Japanse markt en vooral zijn afgestemd op Japanse airconditioningsystemen, is gebleken dat met een aantal aanpassingen een aanzienlijke rendementsverbetering kan worden bereikt. Door grootschalige inzet van deze warmtepompen kan de CO2-uitstoot bij het verwarmen van utiliteits- en flatgebouwen nog aanzienlijk worden teruggedrongen.

Gashandelsonderneming GasTerra heeft Kiwa Gas Technology gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om een AISIN (Toyota) gasmotorwarmtepomp te optimaliseren. Hiervoor is nauw samengewerkt met de leverancier van de gaswarmtepomp, Gasengineering. Uit dat onderzoek is gebleken dat het rendement van een gasmotorwarmtepomp naar 200 procent is te brengen. Dat is gelukt door een betere, directe benutting van motor- en rookgaswarmte en aanpassing van de condensor en regeling. Ter vergelijking: een HR-ketel heeft een rendement van 107 procent.

Metingen waarbij TNO als externe en onafhankelijke partij was betrokken, bevestigen dat volgens de normcondities voor lage-temperatuur-verwarmingssystemen het rendement van 200 procent is gehaald. Gebleken is zelfs dat het rendement nog verder kan worden verhoogd. Gaswarmtepompen zijn ook inzetbaar voor koeling in gebouwen.

GasTerra gaat in overleg met Kiwa en Gasengineering bekijken hoe de geoptimaliseerde gasmotorwarmtepomp snel op de markt kan komen. In dat kader zal op zeer korte termijn een praktijkproef plaatsvinden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring