Navigatie overslaan

Gas­ter­ra sluit uniek green lease-contract

Gasterra en Triodos Vastgoed hebben een voor de Nederlandse vastgoedsector uniek leasecontract gesloten. Triodos gaat een bestaand kantoorpand in het centrum van Groningen volledig energiezuinig maken en duurzaam renoveren, waarna het gebouw betrokken wordt door Gasterra. Uitgangspunt van het concept is duurzame renovatie door te voeren, zonder dat dit een verhoging van de huurprijs tot gevolg heeft.

Het gaat om het pal naast het NS-station gelegen voormalige ABN AMRO-kantoor in Groningen, dat naar verwachting een schoolvoorbeeld voor het verduurzamen van de bebouwde omgeving in Nederland zal worden. Triodos Vastgoedfonds heeft het gebouw, dat nu nog energielabel G heeft, aangekocht om het geheel duurzaam te renoveren. Doel is dat het gebouw na verbouwing het energielabel A plus krijgt.

De verbouwing wordt mogelijk gemaakt via het voor de vastgoedmarkt baanbrekende 10-jarig green lease-contract met huurder GasTerra. Triodos Vastgoedfonds gebruikt namelijk de toekomstige 'winst' die voortvloeit uit de energiebesparingen als gevolg van de renovatie voor het financieren van die renovatie. Het green lease-concept draagt daarmee niet alleen bij aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en dus de CO2-uitstoot, maar geeft ook een antwoord op de problematiek rondom aanhoudende leegstand van kantoren, aldus beide partijen in een verklaring. Als alle kantoorpanden in Nederland met energielabel G duurzaam verbouwd zouden worden tot een gebouw met energielabel A plus zou dat een besparing opleveren van 600 duizend ton CO2.

De beoogde verduurzaming van het gebouw wordt bereikt door het toepassen van verschillende innovatieve technieken. Zo wordt gebruik gemaakt van warmte/koudeopslag, lage temperatuurverwarming (LTV) en daglichtafhankelijke en energiezuinige verlichting. De renovatie moet leiden tot een A plus energielabel en een groenverklaring van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het pand zal naar verwachting begin 2013 worden opgeleverd waarna het dan betrokken kan worden door GasTerra.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring