Gasunie en VolkerWessels ontwikkelen baanbrekende bodemscanner
In Nederland ligt er in totaal ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. In veel gevallen zijn deze wel gedocumenteerd maar is de vastgelegde positie hiervan onnauwkeurig. Mede hierdoor ontstaan bij graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld voor water en elektra, jaarlijks zo’n 35.000 schades aan bestaande kabels en leidingen. Gemiddeld gaat het liefst elke drie minuten ergens mis. Volgens het Kabel- en Leidingen Overleg (KLO) kosten deze ongelukjes jaarlijks zo’n 25 miljoen euro.
De grondscanner die door Gasunie en MapXact ontwikkeld wordt, moet deze overlast en geldverspilling een halt toeroepen. ‘Door de combinatie van diverse innovaties als machine learning en augmented reality, geeft deze 3D-grondscantechnologie meteen een duidelijk beeld van wat waar onder grond zit’, aldus Wido van de Mast, algemeen directeur van VolkerWessels Telecom. Hij spreekt van een disruptieve technologie. ‘Bovendien zorgt de duidelijke user interface ervoor dat iedereen de scanner eenvoudig kan bedienen en de resultaten kan begrijpen. Daarmee zorgen we niet alleen voor meer veiligheid voor onze medewerkers, maar ook voor de omgeving waarin we werken.’
Samen naar nul graafschade
Ook Gasunie werkt al jaren op verschillende manieren aan het voorkomen van graafschades, zo zegt Gasunie-CEO Han Fennema. ‘Met deze nieuwe grondscantechnologie, die zoveel beter is dan het bestaande aanbod op de markt, kunnen we grote stappen voorwaarts zetten. Samen met MapXact hebben we de ambitie om graafschades in Nederland volledig uit te bannen.’
Om dat te bereiken is de gezamenlijke inzet van alle grondroerende partijen en netbeheerders nodig, zo realiseren de initiatiefnemers zich. Daarom is het online platform Nulgraafschade.nl opgericht. Partijen die de ‘nul graafschade-ambitie’ delen worden opgeroepen om zich bij dat platform aan te sluiten.
De beta-versie van de grondscanner is reeds uitgebreid getest. Binnen twee jaar zijn de scanners beschikbaar voor de professionele markt, waarna een versie voor de particuliere markt volgt.