Navigatie overslaan

Gas­unie: Hoge prij­zen CO2-uit­stoot gun­stig voor energietransitie

De hoge prijs die de industrie tegenwoordig moet betalen voor het uitstoten van CO2, is volgens Han Fennema gunstig voor de energietransitie. Dat zei de CEO van Gasunie onlangs tegen BNR Nieuwsradio. “Het wordt steeds duurder voor bedrijven om CO2 uit te stoten, waarmee groene varianten een aantrekkelijker alternatief vormen.”


De prijs voor het uitstoten van CO2 steeg afgelopen weekend tot boven de 60 euro per ton, wat gunstig is voor de toekomstplannen van Gasunie. Het bedrijf gaat tot 2028 zo’n 1,5 miljard euro investeren in het aanleggen van een waterstofnetwerk in Nederland. Daarmee willen ze de grote industriële clusters in Nederland met elkaar verbinden: Zeeland, Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Chemelot.

Oude aardgasleidingen

De Gasunie verwacht dat het voor dat waterstofnetwerk voor 85 tot 90 procent gebruik kan maken van bestaande aardgasleidingen. Die leidingen worden vrijgespeeld en omgezet in leidingen voor waterstof. “1,5 miljard klinkt als veel geld, maar als we nieuwe pijpleidingen zouden moeten aanleggen zou het zo’n 6 miljard kosten”, zei Fennema bij BNR.

Vertrouwen in de markt

Hoewel de hoge CO2-prijzen niet garant staan voor een hoge vraag naar waterstof in de toekomst, vertrouwt Fennema wel op de markt. Wel zal gas volgens hem de komende jaren nog van belang blijven, onder andere doordat bepaalde gebieden moeilijk te verduurzamen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde binnensteden en delen van het platteland.

Volgens de laatste inschattingen zal Nederland in 2030 nog ongeveer 75 procent aardgas gebruiken ten opzichte van wat we nu gebruiken. “Daarna zal het sneller gaan, maar dat hangt ook af van hoe snel we erin slagen om nieuwe energie, dus meer groene elektriciteit of meer waterstof of meer groen gas te creëren.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring