Navigatie overslaan

Gas­unie onder­zoekt moge­lijk­he­den voor ver­ho­ging LNG-import in Nederland

Gasunie onderzoekt de mogelijkheden voor een verdere tijdelijke uitbreiding van de LNG-importcapaciteit in Nederland. Het extra vloeibare gas dat daarmee Nederland binnenkomt kan de aanbodschaarste verminderen en bijdragen aan het verlagen van de gasprijzen op korte termijn.

Dit onderzoek gebeurt na overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en past in de plannen die minister Rob Jetten vrijdag 9 december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Deze winter geen tekort aan gas, maar wel hoge prijzen

In Nederland zullen er deze winter geen fysieke gastekorten optreden, maar de prijzen zijn wel hoog door structurele schaarste in Noordwest-Europa. De druk op de prijzen kan verlicht worden door energiebesparing, uitbreiding van de LNG-importcapaciteit in Nederland en door versnelling van de energietransitie.

Van die oplossingen kan het aanvullen van de LNG-importcapaciteit op korte termijn gerealiseerd worden. Dat is daarom de meest aangewezen aanpak om de prijzen op de gasmarkt te stabiliseren. Gasunie kijkt naar een tijdelijke verdere verruiming van de importcapaciteit tot en met de winter 2025/2026. Het gaat hierbij om maatregelen die al komende winter (2023/2024) ingezet kunnen worden en bij voorkeur al vóór het vulseizoen van de gasbergingen begint (april 2023).

Gasunie wil vanwege het belang van de transitie naar een duurzame energievoorziening deze uitbreiding op tijdelijke basis realiseren. Voor de lange termijn werkt Gasunie, in nauwe samenwerking met de Nederlandse overheid, aan de aanleg van een nationaal waterstofnetwerk. Waterstof kan voor de komende twee á drie jaar echter nog niet de vraag naar aardgas vervangen.

Voor de eventuele verhoging van de import wordt zowel naar bestaande als naar nieuwe locaties gekeken. Zo bestaat het voornemen om de bestaande LNG-installaties in Eemshaven en in Rotterdam verder uit te breiden. Daarnaast zullen een of meerdere nieuwe (drijvende) LNG-terminals ervoor moeten ervoor zorgen dat er ook volgend jaar voldoende aanbod van gas is. Hiervoor is op dit moment de haven van Terneuzen in beeld.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring