Navigatie overslaan

Gas­unie start met aan­leg water­stof­net­werk Nederland

Gasunie gaat de komende jaren in Nederland een waterstofnetwerk aanleggen. Dat blijkt uit de plannen die Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten bekend heeft gemaakt. Gasunie wordt ook beheerder en zal daarnaast een rol spelen in de opslag en import van waterstof. Met de nieuwe plannen van Jetten wordt een grote stap gezet in de ontwikkeling van een duurzamer energiesysteem in Nederland, aldus Gasunie.

“Gasunie is erg positief over de plannen die minister Jetten bekend heeft gemaakt. Het is goed om te investeren in waterstof, want zo hebben we in de toekomst meer schone energie van eigen bodem”, reageert Han Fennema, CEO van Gasunie. “Wij gaan nu dan ook met veel energie aan de slag met de aanleg van het publieke waterstofnetwerk in Nederland.”

Waterstofnetwerk Nederland

Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren de zeehavens met de grote industriële clusters in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd. Zo kan de groei van de waterstofmarkt worden gefaciliteerd.

Schoon en zuinig

Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren steeds minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen. Dat is goed voor het milieu en er zijn relatief weinig nieuwe graafwerkzaamheden nodig. Het is ook goed voor onze portemonnee, want hergebruik van bestaande infrastructuur is veel goedkoper. Gasunie levert hiermee dan ook een flinke bijdrage aan de betaalbaarheid van de energietransitie.

Een duurzame, sterke economie

Waterstof gaat een cruciale rol spelen in de verduurzaming van Nederland. Het is met name geschikt om de komende jaren onze bedrijven en industrie te helpen om schoner en zuiniger te gaan werken.

De industrie in Nederland is op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 25% van de nationale CO2-uitstoot. Door het gebruik van waterstof als grondstof en brandstof kan de uitstoot in de industrie worden teruggedrongen en wordt een grote bijdrage aan de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 geleverd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring