Gasunie steunt Olympische watersporters om aandacht te vragen voor waterstof
Gasunie en zes andere pioniers steunen via Missie H2 de Olympische watersporters. Zo prijkt windsurfer Kiran Badloe megagroot op de Groningse apenrots, het hoofdkantoor van Gasunie. De grote campagne Missie H2 is opgezet om meer aandacht te vragen voor de kansen die waterstof biedt. “We hopen dat het Nederlandse publiek gaat begrijpen dat we moeten overschakelen op waterstof, omdat dit belangrijk is voor de energietransitie. Nederland heeft daarvoor een ideale uitgangspositie”, zegt projectleider Henk Jacobs namens Gasunie.
Voor de campagne heeft Gasunie de krachten gebundeld met Shell, Port of Amsterdam, Stedin Groep, Remeha, Toyota en Groningen Seaports. Ze zijn samen partner van TeamN: tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo. “We willen waterstof promoten als belangrijke en duurzame energiedrager voor de toekomst”, zegt Jacobs tegen de Groninger Ondernemers Courant. “En daarbij hebben we specifiek de samenwerking gezocht met de Olympische watersporters. Want zij kennen de kracht van wind en water. En laat groene waterstof, nou het product zijn van die twee.”
Nederland Waterstofland
Volgens Jacobs is Nederland echt een waterstofland. “We hebben op zee veel ruimte voor windmolens en de stroom die zij leveren kunnen we in havens omzetten naar waterstof. Die waterstof kunnen we vervolgens opslaan in lege zoutcavernes. Ons aardgasnetwerk kunnen we vrij eenvoudig omzetten naar een waterstofnetwerk”, aldus Jacobs.
De projectleider van de campagne ziet dat er steeds meer bewustwording komt over de kansen van waterstof. “Anderhalf jaar geleden wist bijna niemand wat je met waterstof kunt”, legt hij uit. “Nu hebben veel mensen wel eens iets gelezen over waterstofauto’s. En dat je er blijkbaar op kunt koken. Dat zijn nog tamelijk kleinschalige toepassingen. Maar wat men vaak niet weet, dat je een CO2-reductie van zo’n 30 procent kunt realiseren als de industrie waterstof gaat gebruiken in plaats van aardgas.”
‘De industrie wil overstappen’
Het bedrijfsleven heeft volgens Jacobs grootse plannen om over te stappen op waterstof. Onlangs organiseerde Missie H2 een bijeenkomst waar 80 grote bedrijven in Nederland aangaven serieus te willen investeren in waterstof. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat de politiek ook doorschakelt. “Er is regelgeving nodig en we moeten windparken toewijzen om waterstof te maken. Ook moet je eerst financiële steun beschikbaar hebben voor bedrijven die voorloper willen zijn in de switch van fossiele gassen naar waterstof. De overheid moet die stap ondersteunen én tegelijkertijd de uitstoot van CO2 zwaarder belasten. Anders krijg je niet een grootschalige groene markt die concurrerend is.”
Juist het grote publiek speelt een sleutelrol. “Staat ‘de Nederlander’ niet achter waterstof, dan is de politiek te traag. En die hebben we dus juist nodig voor deze transitie”, zo legt Jacobs uit. Overigens geeft Jacobs aan dat de gemeente én de provincie Groningen vierkant achter Missie H2 staan.
Sporthelden
En dus besloten de partijen achter Missie H2 aan te haken bij sporthelden. Met windsurfer Kiran Badloe, zeilster Marit Bouwmeester, zwemmers Liesette Bruinsma en Ferry Weertman en roeisters Ilse Paulis en Marieke Keijser als ambassadeurs van de boodschap. “De koppeling met sporters werkt erg goed”, zegt Jacobs. “Neem nou Kiran Badloe: hij wil dit jaar goud halen, maar hij weet ook dat zijn sport ophoudt te bestaan. Bij de Spelen in 2024 wordt er gevaren op een foilbord. Dat is een totaal andere discipline. Terwijl hij de afgelopen tijd keihard trainde op een normale surfplank, was hij ook al bezig met de transitie naar de foil. Hij trekt daarbij ook richting zijn volgers de vergelijking met de energietransitie en de kansen van waterstof.”
Wereldwijde koploper
Niet geheel toevallig vinden de huidige Olympische Spelen, ook wel The Hydrogen Games genoemd, plaats in het land waar waterstof al heel groot is. “Japan is de nummer één van de wereld als het gaat om de brede toepassing van waterstof. Daar hebben de overheid, industrie en kennisinstellingen de handen ineengeslagen om samen te werken aan waterstof. Ook Californië loopt voorop, maar daarachter zou Nederland de derde plaats kunnen pakken. En binnen Europa zelfs de leidende. Die ambitie kunnen we waarmaken als we samen doorpakken en als de politieke steun er is”, zegt Jacobs.
Waterstof is bij Gasunie in ieder geval al key en Groningen speelt in hun ambitie een belangrijke rol. “Groningen is de eerste ‘hydrogen valley’ van Europa. We hebben hier de beste kansen van Europa. Dat komt onder andere omdat we met een prachtige ‘waterstofhaven’ tegen de zee aan liggen, waar we windenergie kunnen oogsten. En natuurlijk hebben we hier een groot ander probleem, namelijk de aardgasellende. De sluiting van het Groningenveld kost banen. We kunnen met waterstof zorgen voor een groene energieregio. Waterstof kan Groningen duizenden banen opleveren. Laten we het werk hier in de provincie houden, anders betaal je dubbel de prijs.”
Goud
Met Missie H2 hoopt Gasunie samen met de andere pioniers extra bewustwording te creëren voor Gasunie. “Het zou mooi zijn als onze Olympische ambassadeurs thuiskomen met een aantal mooie medailles. Dan krijgen we een extra kans om de boodschap uit te dragen. En ja: het is best een proces van de lange adem om de politiek achter onze ambities te krijgen. Maar het stemt me heel positief dat bijna alle partijen tijdens de verkiezingen in hun programma’s hebben laten weten vol achter waterstof te staan. Dat belooft wat voor het nieuwe kabinet. Wij zijn er klaar voor!”
Foto: Peter Tahl