Navigatie overslaan

Gas­unie trans­por­teert record­hoe­veel­heid gas

De Gasunie heeft afgelopen dinsdag een recordhoeveelheid van 569 miljoen kuub gas getransporteerd. Vanwege het koude winterweer ging alleen al in Nederland 485 miljoen kuub door de pijpen. Het oude record is van 3 januari vorig jaar, toen in totaal 440 miljoen kuub werd getransporteerd. Dat meldde de Gasunie donderdag.

Om aan de vraag naar aardgas te voldoen, moesten ook de buffervoorraden in Norg, Grijpskerk en Alkmaar worden aangesproken. Het meeste gas is afkomstig uit het Groningen-veld, maar het gaat ook om gas uit Noorwegen. Een klein deel is afkomstig uit Rusland.

Voor de komende dagen voorziet Gasunie geen problemen, onder andere vanwege de stijgende temperaturen. Mochten zich in de Randstad toch problemen voordoen dan kan Gasunie aanspraak maken op het vloeibare gas uit de LNG-peakshaver in Rotterdam. Volgens een woordvoerder is de kans dat er gas uit deze bovengrondse buffer gehaald moet worden, echter zeer klein.

Vijftig jaar Groningen gasveld
Overigens bestaat het Groningen-veld dit jaar vijftig jaar en ter herinnering hieraan bieden de NAM, Gasunie en Gasterra de gemeente Slochteren een landmark aan. Het kunstwerk krijgt een bijzondere plek, namenlijk in de berm van de snelweg A7, vlakbij de oorspronkelijke NAM-locatie. Het is ontworpen door Marc Ruygrock en stelt een aardgasmolecule voor. Het beeld meet acht bij acht bij zes meter en zal in juni officieel onthuld worden.

Ter ere van het vijftigjarig jubileum komt er niet alleen een kunstwerk; er is ook een website geopend: www.groningengas50.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring