Navigatie overslaan

Gas­unie trans­por­teert record­hoe­veel­heid gas tij­dens vorstperiode

De in Groningen gevestigde Gasunie heeft op dinsdag 7 februari een recordhoeveelheid gas getransporteerd. In totaal ging er op deze dag maar liefst 545 miljoen kubieke meter gas door het Nederlandse transportnetwerk. Niet eerder deze eeuw werd er zoveel gas op één dag getransporteerd.

Toch blijft het oude record uit 1997 nog altijd staan. Destijds werd op 2 januari, twee dagen voor de laatste Elfstedentocht, maar liefst 567 miljoen kuub getransporteerd. De 545 miljoen kuub van 7 februari jongstleden komt op de derde plaats van de gastransportrecordlijst aller tijden.

Volgens Gasunie’s CEO Paul van Gelder was de vorstperiode een goede test voor zowel de bestaande als de nieuwe gasinfrastructuur. ‘Onze mensen hebben hard gewerkt aan de uitbreiding van de gasrotonde. Gasunie draaide de afgelopen tijd in de hoogste versnelling en de gasrotonde doorstond deze test met glans!’

Tal van nieuwe onderdelen in het Gasunie-netwerk waren voor het eerst volop in bedrijf. Het ging daarbij onder meer om de recent opgeleverde terminal voor vloeibaar aardgas op de Rotterdamse Maasvlakte (Gate terminal), de ondergrondse aardgasopslagfaciliteit te Zuidwending (Groningen), nieuwe compressorstations en vele kilometers nieuwe pijpleiding. Deze hebben volgens Gasunie nu hun nut ten behoeve van een ongestoorde gasvoorziening in binnen- en buitenland bewezen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring