Navigatie overslaan

Gas­unie wordt part­ner in Duits pro­ject voor onder­grond­se waterstofopslag

Gasunie heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van waterstof als energiedrager. Het bedrijf wordt partner in een groot proefproject in Duitsland voor de ondergrondse opslag van waterstof.

Opslag waterstof

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend. Het gaat om deelname in H2CAST, een pilotproject voor waterstofopslag in de zoutcavernes in Etzel, dat in de Duitse deelstaat Niedersachsen ligt. Met H2CAST - dat staat voor H2 CAvern Storage Transition - willen de partijen grootschalige ondergrondse opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes.

In het pilotproject worden twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026.

Han Fennema, CEO Gasunie: “Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.”

Verbinding met waterstofmarkt

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk Hyperlink van Gasunie en de Energy Hub Wilhelmshaven.

Het H2CAST pilotproject wordt mede gefinancierd door de deelstaat Niedersachsen en de federale Duitse overheid. STORAG ETZEL en Gasunie werken in dit pilotproject samen met de partners DEEP.KBB, DLR, HARTMANN Valves, SOCON en TU Clausthal.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring