Navigatie overslaan

Geslaag­de proef met eer­ste 3D-geprin­te beton­nen lig­ger ter wereld (VIDEO)

De eerste geprinte verkeersbrug voor autoverkeer ter wereld is op 20 september getest in Groningen. Proefexemplaren op schaal van de liggers van geprint gewapend beton werden getest door er gewichten op te leggen. Liggers zijn de balken die het brugdek vormen. In totaal werden er totaal tien platen op de ligger gelegd met een gewicht van meer dan zes ton. De ligger bezweek niet onder het gewicht.

De provincie Groningen voert samen met het bedrijf FDN uit Amsterdam een proefproject uit voor een volledig geprinte betonnen brug voor autoverkeer. Als de proef zou slagen, dan wordt de brug ook daadwerkelijk geplaatst in de omgeving van Blauwestad.

Uniek in de wereld
Vorig jaar ging het onderzoek naar de geprinte betonnen brug van start. De bedoeling is om een volledig betonnen brug te printen. Zowel het dek, de leuning als de fundering wordt geprint. Elders in de wereld bestaan al wel fietsers- en voetgangersbruggen die zijn geprint, maar daarvan was alleen het dek geprint. De fundering werd op de traditionele manier aangelegd. De geplande brug is 20 meter lang en 8 meter breed en heeft twee rijstroken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring