Navigatie overslaan

Gigan­ti­sche Euro­pe­se sub­si­die voor bouw bio­mas­sa­raf­fi­na­de­rij in Delfzijl

De Europese Commissie heeft een bijdrage van maar liefst 200 miljoen euro toegezegd aan de bouw van een grote fabriek voor biobrandstoffen op het Chemiepark in Delfzijl. Onder de projectnaam ‘Woodspirit’ zal in de Groningse havenstad een fabriek worden gebouwd die jaarlijks anderhalf miljoen ton afvalhout verwerkt tot 500 miljoen liter biomethanol. Het zal daarmee veruit de grootste productiefaciliteit voor biomethanol ter wereld zijn.

In de fabriek zal afvalhout eerst gedroogd worden (torrefactie) en daarna tot pellets worden verwerkt. Die gedroogde korrels worden vervolgens vergast tot synthesegas, waarmee biomethanol gemaakt kan worden. Biomethanol wordt gebruikt als grondstof voor verf en kunststoffen, in brandstofcellen of voor de omzetting van plantaardige olie naar biodiesel. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als brandstof op zichzelf, of als brandstofcomponent door middel van bijmenging.

De bouw van de fabriek is geïnitieerd door een consortium bestaande uit biomethanolproducent BioMCN, Siemens, Visser en Smit Hanab en Linde Benelux. ‘Wij zijn trots en verheugd dat de Europese Commissie de subsidie aan dit project heeft toegekend’, zo zegt Rob Voncken, CEO van BioMCN, in een reactie. ‘Dit stelt ons in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan de beschikbaarheid van meer duurzame biobrandstoffen en duurzame chemische materialen. Dit project draagt in zeer grote mate bij aan het reduceren van CO2 emissies en daarmee aan de klimaatdoelstelling voor 2020.’

Met de bouw van de fabriek naast de bestaande fabriek van BioMCN is een investering van zo’n 700 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat ‘Woodspirit’ zo’n 100 vaste banen en 100 indirecte arbeidsplaatsen op.

Foto: Pitt Fotografie

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring