Navigatie overslaan

Gips­Rec bouwt recy­cling­in­stal­la­tie voor gips­af­val in Farmsum

In het Groningse Farmsum, onder de rook van Delfzijl, wordt binnenkort een innovatieve recyclingfaciliteit gebouwd. Het bedrijf GipsRec gaat daar gipsplaten, gipsblokken en gasbeton verwerken tot herbruikbare poeders, waar nieuwe bouwmaterialen van kunnen worden gefabriceerd. Daarnaast gaat GipsRec onderzoek doen naar nieuwe toepassingen voor gipspoeder in de landbouw.

Henk Top is oprichter van GipsRec en mede-eigenaar van afvalverwerkingsbedrijf Top Milieu Services in Noordhorn. In die laatste hoedanigheid ziet hij veel gipsafval voorbij komen. Dit gaat meestal rechtstreeks naar de stort in Duitsland. 'Zonde', aldus Top. 'Want na recycling is gips een breed inzetbaar product.'

Hij vatte dan ook het idee op om een recycle-installatie te bouwen. Deze wordt momenteel gebouwd met financiële steun van het GROEIfonds van de Economic Board Groningen en de Rabobank. De installatie is deels gebaseerd op een installatie die wordt gebruikt in Duitsland en Frankrijk. Het ontwerp wordt echter iets aangepast, omdat het gips in Nederland een andere samenstelling heeft. 'In Leipzig zie je bijvoorbeeld veel vakwerkhuizen met gips aan de buitenkant', vertelt Top. 'In dat gips is paardenhaar verwerkt om structuur te creëren. Het vraagt om een ander recycleproces dan het gips dat wij kennen. In Nederland zijn gipsplaten vaak afgewerkt met glasvezelbehang. Dat kom je in andere landen veel minder tegen.'

Het gipspoeder dat na de behandeling door GipsRec overblijft, komt voor het grootste deel terecht in de gipsplatenindustrie, waar er nieuwe bouwmaterialen van worden geproduceerd. Daarmee wordt de cirkel gesloten en kan fors worden bespaard op delfstoffen. Maar volgens Top liggen er ook toepassingen voor het poeder binnen de landbouw: 'Gipspoeder kan ervoor zorgen dat producten als bieten en aardappelen droger en zonder klei uit de grond komen', zo zegt hij.

Het komende jaar worden de mogelijke toepassingen binnen de landbouw in kaart gebracht. Ook doet GipsRec een haalbaarheidsonderzoek om te bekijken wat er nodig is om gips goed te verwerken voor het gebruik in de landbouw. Een deel van dit onderzoek wordt vergoed vanuit de InnovatieregelinG van Economic Board Groningen (EBG).

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring