Navigatie overslaan

Glas­pro­du­cent Qsil draait over­uren door coronacrisis

Bij het bedrijf Qsil in Winschoten draaien ze sinds de coronacrisis overuren. Qsil is een van de twee bedrijven wereldwijd dat op grote schaal zeer zuiver glas produceert, dat gebruikt wordt voor lampen om het coronavirus mee te doden.

De productie is sinds begin dit jaar vervijfvoudigd, zo meldt RTV Noord. En dat is niet zo gek als je je bedenkt dat Qsil maar één concurrent heeft, in Hongarije.

Het glas waar zoveel vraag naar is, is het zogenoemde UV-C glas. Het glas laat, in tegenstelling tot ‘gewoon’ glas, UV-C straling door, zo zegt managing director Nina Huck tegen de regionale omroep. Deze straling doodt micro-organismen en dus ook het COVID-19 virus dat corona veroorzaakt. UV-C lampen werden tot voor kort eigenlijk alleen maar gebruikt voor waterzuivering, maar sinds het coronavirus is de vraag geëxplodeerd.

Volgens RTV Noord is er vraag uit Europa, Rusland, China, Japan, en ook heeft Qsil al voet aan de grond in India. In al deze landen wordt het glas, in buisvorm, gebruikt voor de productie voor coronalampen.

Extra werkgelegenheid

In Winschoten kunnen ze daarmee de vraag maar amper aan. De 135 vaste krachten die bij Qsil werken zijn voorlopig sowieso verzekerd van werk, maar er zijn ook nog veertig extra uitzendkrachten aan de slag. Vooral in onderhoud en engineering is extra werk ontstaan.

Het glas wordt gemaakt van quartz-zand, dat op slechts drie plaatsen op de wereld gewonnen wordt en volledig ijzervrij moet zijn. Aan dat zand worden chemicaliën toegevoegd, waarna er granulaatkorrels van worden gemaakt. In grote ovens worden de korrels gesmolten en worden er vervolgens lange glazen buizen van getrokken.

Extra oven

Qsil onderzoekt nog of het mogelijk is om eventueel een vierde oven aan te schaffen, om zo de productie nog verder op te schroeven. Qsil fabriceert ook andere soorten glas, maar door het coronavirus is de productie daarvan voor een groot deel stilgelegd.

“We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van corona”, aldus Huck. “Maar tegelijkertijd zijn we ook blij dat we deze kans gekregen hebben. We hadden aan het begin van dit jaar niet verwacht dat we zoveel zouden gaan produceren.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring