Navigatie overslaan

Goog­le bouwt gigan­tisch data­cen­ter in Eemshaven

Zoekmachinegigant Google gaat in de Eemshaven een gigantisch datacenter bouwen. Het Amerikaanse bedrijf heeft voor de Eemshaven gekozen vanwege de aanwezigheid van voldoende energie en de goede ict-infrastrutuur. Zo komt één van de glasvezelkabels die de VS met Europa verbinden in de Eemshaven aan land.

Met de bouw van het 40 hectare grote datacenter is een investering van maar liefst 600 miljoen euro gemoeid. Op het hoogtepunt van de bouwwerkzaamheden, die in 2016 van start gaan, zijn er meer dan 1000 mensen die aan de bouw van het complex meewerken. Eenmaal voltooid zullen er vele tienduizenden servers in gestald worden en levert het datacenter 150 permanente banen op.

Speciaal voor de bekendmaking van de plannen was minister Henk Kamp naar de Eemshaven gekomen. In een verklaring zei hij bijzonder blij te zijn met de keuze van Google voor de Eemshaven. ‘Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren’, aldus de minister. ‘Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar, er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur en er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’

Ook Siem Jansen, directeur van de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, is ingenomen met het besluit van Google: ‘Het doet ons een genoegen dat we Google vanaf het begin konden bijstaan met het vinden van de juiste locatie. We zijn enorm trots op het feit dat Google voor Noord-Nederland heeft gekozen als locatie voor zijn nieuwe datacenter. Deze investering zal resulteren in duurzame bedrijvigheid en de werkgelegenheid een forse impuls geven. Dit versterkt het profiel van Noord-Nederland als uitmuntende bestemming voor andere potentiële investeerders in de ICT-sector’.

‘Dit is een historische dag voor de Eemshaven’, benadrukt Harm D. Post, directeur van havenbeheerder Groningen Seaports NV. ‘Met de komst van de multinational Google is de uitbreiding van de Eemshaven in gang gezet. Ruim 325 hectare bedrijventerrein is in de Eemshaven beschikbaar voor nieuwe energie-ontwikkelingen. Datahotels, die veel stroom nodig hebben, kiezen vanwege de leveringszekerheid voor een plek dichtbij de elektriciteitscentrales. Eemshaven is hiermee omgedoopt tot Energy & Dataport.’

Gedeputeerde William Moorlag van Provincie Groningen: ‘The Cloud has landed in de Eemshaven. Twee jaar geleden heeft de provincie de keus gemaakt om extra ruimte speciaal voor datacenters te bestemmen. Dat beleid werpt nu zijn vruchten af. De komst van Google versterkt de positie van de Eemshaven als Energy- en Dataport van nationaal belang.

https://www.youtube.com/watch?v=vtkx7rm_iAA

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring