Navigatie overslaan

Goog­le inves­teert half mil­jard in uit­brei­ding data­cen­ter Eemshaven

Google heeft aangekondigd 500 miljoen euro te steken in de uitbreiding van zijn datacenter in de Groningse Eemshaven. De investering werd aangekondigd tijdens de presentatie van een onderzoek door Copenhagen Economics in opdracht van de Amerikaanse techgigant, waarbij ook minister Wiebes van Economische Zaken aanwezig was. Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat het Google datacenter in de Eemshaven sinds 2014 een positieve bijdrage van liefst 800 miljoen euro heeft geleverd aan het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Het datacentrum van Google maakt diensten zoals Gmail, Maps en YouTube mogelijk. Maar het levert volgens het onderzoek van Copenhagen Economics ook extra voordelen op voor de lokale gemeenschap. Zo creëert het banen in dit gebied in onder meer IT, elektronica en mechanica, catering en beveiliging. Ook kan het andere bedrijven stimuleren om te investeren in de regio en wordt technische- en operationele kennis gedeeld, waarmee lokale leveranciers en contacten hun voordeel kunnen doen. Ten slotte ondersteunt Google ook lokale gemeenschapsinitiatieven, onder meer door samenwerking met lokale onderwijsinstellingen en organisaties op het gebied van natuurbeheer.

“De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft. Zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen”, aldus minister van Economische Zaken Eric Wiebes. “Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland, verklaarde nogmaals de keuze voor de Eemshaven: “Google heeft deze locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Maar evenzo belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. We zijn de lokale en regionale overheid en de lokale leveranciers en mensen uit de omgeving hiervoor dankbaar. We zijn blij dat we een bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren, niet alleen met de creatie van banen maar ook door te investeren in lokale projecten. Met de aangekondigde uitbreiding van ons datacentrum en de investering die daarmee samengaat bevestigen we nogmaals onze betrokkenheid bij de regio.”

Investering van 500 miljoen euro voor uitbreiding
Elke dag neemt de vraag naar diensten van Google nog toe en onze infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme. Om aan deze snel groeiende vraag van consumenten en bedrijven te voldoen zal Google het datacentrum in de Eemshaven de komende jaren uitbreiden. De extra investering die hiermee gepaard gaat bedraagt 500 miljoen euro. Daarmee komt het totale investeringsbedrag voor het Groningse datacenter op zo’n 1,5 miljard euro.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring