Navigatie overslaan

Gra­fisch muse­um GRID opent nieu­we deu­ren met Werkman-tentoonstelling

Het Grafisch Museum GRID is verhuisd naar een nieuw pand aan de Sint Jansstraat in de binnenstad van Groningen. Het museum is heropend met de expositie ‘The Next Call - H.N. Werkman en de internationale avant-garde’. Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Werkmanjaar en is nog te zien tot en met januari volgend jaar.

Het uitgangspunt van de eerste tentoonstelling in het nieuwe GRID is het kunstenaarstijdschrift van H.N. Werkman, The Next Call. De tentoonstelling gaat in op het fenomeen internationale kunstenaarstijdschriften uit de avant-garde die de inspiratie vormden voor H.N. Werkmans The Next Call. Ook is er aandacht voor de mensen achter deze tijdschriften, de internationale contacten die daardoor ontstonden en de context van waaruit deze tijdschriften en initiatieven ontstonden.

Door middel van historisch foto- en filmmateriaal en geluidsopnamen wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd van de avant-garde en de periode tussen de beide wereldoorlogen. Hoe zag Europa er in deze tijd uit, hoe kleedden mensen zich, wat voor literatuur en muziek verscheen er en wat voor kunst werd er gemaakt? En wat waren de verschillen tussen landen en steden onderling?

De meeste kunstenaarstijdschriften ontstonden in steden als Berlijn, Parijs, Moskou, Boedapest en Amsterdam en werden gemaakt door intellectuelen, schrijvers, dichters en kunstenaars die soms ook nog eens politiek geëngageerd waren. The Next Call ontstond in Groningen en werd gemaakt door een drukker die zich op het kunstenaarspad had begeven, zonder een uitgebreid netwerk van kunstenaars en intellectuelen en zonder politiek engagement. Hoe zag het Groningen van Werkman eruit, wat was de kring waarin Werkman zich begaf en hoe slaagde hij erin contacten te leggen met grote, internationaal actieve kunstenaars?

Het nieuwe GRID

Het Groningse Grafisch Museum zat eerder aan de Rabenhauptstraat. Sinds oktober heeft het museum een plekje in de Sint Jansstraat in de binnenstad van Groningen. In GRID maakt de bezoeker kennis met het grafisch heden en verleden. Alles wat in het museum te zien is, werkt: van de historische persen tot de hypermoderne risograaf en van de zetmachines tot de apparaten in de boekbinderij. In de twee workshopruimtes en de hedendaagse studio kunnen kinderen en volwassenen aan de slag met grafisch ontwerp, letterzetten, verschillende druktechnieken en boekbinden. In het Werkmanatelier, waar een deel van Werkmans oorspronkelijke drukkerij is opgesteld, is te zien en te ervaren hoe de bekende Groningse drukker-kunstenaar Werkman zijn unieke ‘druksels’ produceerde.

www.gridgroningen.nl


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring