Navigatie overslaan

Gras­kool: bar­be­cue­ën op kool­tjes van Gro­nings bermgras

Je karbonaadje of hamburger roosteren boven bermgrasbriketten. Als alles volgens plan verloopt, maakt het nieuwe Groningse bedrijf Graskool dat voor iedereen mogelijk. Het bedrijf heeft een duurzaam productieproces ontwikkelt om barbecuekooltjes te maken van gemaaid bermgras.

Vooralsnog gaat het om een proef, maar mocht die een succes zijn dan willen de initiatiefnemers (CharcoTec uit Mijdrecht en diens Groningse dochterbedrijf Vagroen) in Groningen een productiefaciliteit bouwen voor de commerciële productie van de 'groene' kooltjes. Omdat die fabriek mogelijk vijf banen oplevert, verstrekt de provincie Groningen een halve ton subsidie aan het proefproject.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 50.000 ton houtskool voor de barbecue gebruikt. Die kooltjes worden voornamelijk geïmporteerd uit Oost-Europa en geproduceerd uit niet-gecertificeerd hout. De graskooltjes die straks in Groningen geproduceerd worden, zijn een heel stuk duurzamer. Het innovatieve productieproces is innovatief, efficiënt en schoon. Vergeleken met het gebruik van houtskoolbriketten leveren de graskolen dan ook een forse verlaging van de CO2-uitstoot op.

Daar komt bij dat bermgras één in Nederland volop beschikbare bron van biomassa is. Het maaien van de bermen in onze provincie alleen levert jaarlijks al zo'n 6.000 ton gras op. Daar kun je dus nogal wat barbecues mee aan de praat krijgen.

Het proefproject van Graskool in Groningen heeft als doelstelling de technische, logistieke en financiële haalbaarheid van een commerciële productielocatie aan te tonen. Als dit het geval blijkt, wordt bij de afvalverwerkingslocatie Stainkoeln in Groningen een fabriek gebouwd, die jaarlijks zo'n 200 ton barbecuekooltjes produceren.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring