Navigatie overslaan

Gra­zen­de scha­pen in hart­je Groningen

Inwoners van Groningen moeten niet vreemd opkijken wanneer ze binnenkort een kudde schapen in de stad tegenkomen. De gemeente start in mei met een proef waarbij zo’n 300 schapen de taak krijgen om het gras in de stad op een ecologisch verantwoorde manier kort te houden.

Om opstoppingen in het verkeer te voorkomen worden de schapen begeleid door een professionele schaapsherder en een herdershond. Deze schaapsherder heeft volgens gemeentewoordvoerder Nico Beets al goede ervaringen opgedaan met de dieren in Drenthe en in het Friese Wolvega. ,,Men is daar heel enthousiast over de schapen, de beesten trekken veel bekijks en vormen zo een toeristische attractie.''

De schapen lopen een bepaalde route door Groningen. De beesten beginnen in het zuidelijke deel van de stad en trekken via de westkant door het centrum. ,,In het centrum is weliswaar geen sprietje gras te vinden, maar het is de snelste weg om naar de noordkant van de stad te komen,'' legt Beets uit. Tenslotte grazen de schapen nog in het noordelijke deel van de stad.

Hoe lang de proef precies duurt is lastig in te schatten. ,,We hebben geen idee hoe snel die beestjes grazen dus dat is even afwachten,'' aldus Beets.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring