Navigatie overslaan

Green­pea­ce en Gas­unie maken opslag wind­ener­gie mogelijk

Het in Groningen gevestigde gashandelsbedrijf Gasunie gaat met Greenpeace Energy samenwerken op het gebied van ‘Windgas’. Met deze innovatieve technologie maakt Greenpeace uit duurzame windenergie waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland kan worden geïnjecteerd. Op die manier kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen.

Door de toevoeging van het door wind geproduceerde gas wordt de energievoorziening in zijn geheel duurzamer. Greenpeace en Gasunie zien dit als een belangrijke stap naar de energievoorziening van de toekomst. Om de overgang naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken zijn nieuwe oplossingen voor de opslag en transport van energie nodig. Het aanbod van elektriciteit opgewekt uit wind en zon schommelt namelijk sterk, al naar gelang de weersomstandigheden. Soms is er teveel en soms weer te weinig.

Windgas biedt, in combinatie met de bestaande gasinfrastructuur, uitkomst. Bij tekorten springen aardgascentrales bij om de energievoorziening op peil te houden. Nieuw is dat de overschotten kunnen worden omgezet in gasvorm. Gas is gemakkelijk op te slaan en het transport ervan is bovendien de goedkoopste vorm van energietransport.

Greenpeace Energy is Duitslands grootste onafhankelijke energiecoöperatie met windparken, productielocaties voor zonne-energie en meer dan 110.000 klanten. Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa met een netwerk van meer dan 15.000 kilometer lengte, waarvan 3.000 kilometer in Noord-Duitsland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring