Navigatie overslaan

Gro­nin­gen, 10 mei

De dag voor Hemelvaartsdag bezoek van een nieuwe speler op de Nederlandse gasmarkt: Taqa Energy BV (spreek uit tagga). De oorsprong van dit bedrijf ligt in Abu Dhabi. Men heeft grootse plannen voor winning en opslag van gas in Nederland. Vorig jaar zijn alle activiteiten van BP Energy overgenomen. Daarbij hoort de gasopslag in Alkmaar en gasproductie in Noord-Holland en op de Noordzee.

De Canadees Gregory Hay en de Nederlander Arjan Jobse leiden de Nederlandse activiteiten van Taqa. Ze vertellen enthousiast over de plannen om meer te gaan doen aan opslag van gas. Ook de aanlanding van vloeibaar aardgas (LNG) heeft hun aandacht. Ze onderzoeken serieus de mogelijkheden om dat te doen op een platform in de Noordzee, waarna het gas via een pijpleiding aan land wordt gebracht. Voor de Nederlandse gasrotonde goed nieuws.

Vrijdag voor het eerst van mijn leven naar Schiermonnikoog, samen met het gezin van mijn zus. Lekker gefietst over het eiland. Verstoppertje met de kinderen in de duinen. 's Middags heerlijk in het zonnetje bij de Berkenplas, waar al in gezwommen kan worden. Door de kinderen dan, want een beetje fris is het nog wel. De voorspelde weersomslag aan het eind van het weekend komt akelig precies uit. Geheel in lijn met de ontwikkelingen van de laatste jaren wordt nu ook al weer een alarm aangekondigd voor het verkeer op maandag vanwege de gladheid. Dat is nu al het derde alarm dit jaar. En dan zijn er nog autoriteiten die verbaasd of boos zijn als mensen zich van zo'n alarm niets meer aantrekken!
Ajax wint de KNVB-beker. Ik heb nog nooit 15 penalty's achter elkaar zo mooi en zuiver zien inschieten.

Maandag vieren we op kantoor op bescheiden wijze het 10-jarig jubileum van commercieel directeur Dirk Bensdorp. Bij een kop koffie verbazen we ons erover hoeveel er veranderd is in de gaswereld in die tien jaar. Terwijl voor de meeste mensen gas toch heel gewoon gas is gebleven dat uit het fornuis komt als je de knop omdraait.
Daar moet ik ook weer aan denken als ik een aardig briefje krijg van Jan Bakker. Toen ik eind 1988 op het ministerie van Economische Zaken bij de directie Gas ging werken leerde ik Jan kennen. Hij was in die omgeving de man van de technische en planologische zaken. Of, zoals toenmalig directeur Rein Bemer het formuleerde: "Je moet altijd één man in dienst hebben die weet waarom het gas brandt." Dat was Jan. Altijd goed gehumeurd en elke ochtend goed voor een (vrouwonvriendelijk) mopje. Dat heeft hem zelfs nog een keer taart in het gezicht opgeleverd. Jan reageerde op dit weblog en daarmee kwamen ook weer allerlei oude herinneringen boven. Ik heb hem snel een mailtje teruggestuurd.

Dinsdag mag ik van burgemeester Albert de Hoop van Ameland een mooie kaart van het eiland in ontvangst nemen voor aan de muur in onze Amelandzaal. Alle vergaderzalen bij GasTerra zijn naar een waddeneiland genoemd. Toen we voor het eerst hier spraken over het project Duurzaam Ameland deden we dat uiteraard in de Amelandzaal. De burgemeester beloofde ons toen iets passends voor aan de muur. Vandaag maakt hij die belofte waar. Ik zeg dat ik nu uiteraard ook ga aanpappen met de burgemeesters van de andere eilanden. De Hoop vindt dat prima, hij gunt iedereen zijn eigen feestje.

Woensdag met een deel van het managementteam in een busje naar Utrecht, voor overleg met onze aandeelhouders over de eerste contouren van het Businessplan 2008. Zowel de busreis als het overleg verlopen zeer voorspoedig en in een goede sfeer. Het overleg leidt tot meer begrip en nieuwe ideeën. Wat wil je nog meer?

Als ik thuis kom staat Philip me achter de deur op te wachten. Hij wil heel graag lid worden van de FC Groningen Junior Club. Eén van zijn klasgenootjes heeft een spreekbeurt gehouden over de FC en Philip is daar eigenlijk altijd al wel een grote fan van geweest... We gaan het inschrijfformulier maar gauw downloaden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring