Navigatie overslaan

Gro­nin­gen, 5 april

Zelfs achterin een auto kun je weblogs schrijven tegenwoordig. Ik ben op de terugweg uit Den Haag op donderdagmiddag. Het verkeer begint al aardig vast te lopen. Na een heerlijk zonnig weekend begon de week met een dag in Paterswolde met het managementteam van GasTerra. Aan het eind van de dag zijn we zover dat we weten hoe onze organisatie er op hoofdlijnen in de toekomst uit gaat zien. Na Pasen zullen we de knoop daarover doorhakken.

Dinsdag veel besprekingen op kantoor. 's Avonds kijk ik met een half oog naar de problemen van PSV in de wedstrijd met Liverpool. Eind van de avond hoor ik op het nieuws dat de splitsing van de energiebedrijven toch doorgaat. Enigszins verbaasd stap ik mijn bed in. De volgende ochtend bevestigen de kranten dat minister Van der Hoeven heeft aangekondigd dat de bedrijven zullen moeten splitsen. Iets beter lezen geeft me al snel het vermoeden dat de soep minder heet zal worden gegeten dan hij nu wordt opgediend. De minister zal een regeling voorbereiden en wacht eerst op een advies van de DTe (Dienst Toezicht energie), de toezichthouder op de energiemarkt. Eerst maar eens afwachten denk ik dan, maar de poppen zijn alweer allemaal aan het dansen. De discussie raakt GasTerra niet rechtstreeks, want wij zijn immers al gesplitst. Maar het speelveld zou er wel degelijk door veranderen. Even afwachten hoe dit verder gaat.

Op kantoor komt bedrijfsarts Henk Dirker langs. Vanwege het gelukkig zeer lage ziekteverzuim bij GasTerra heb ik hem nog niet eerder ontmoet. Vandaag heeft hij een ronde door het kantoor gemaakt om te kijken of er onveilige situaties zijn. Je moet dan denken aan losliggende snoeren of plantenbakken voor de nooduitgang, dat soort zaken. Het blijkt over het algemeen goed in orde. Alleen moeten hier en daar mensen zware spullen die bovenop kasten liggen weghalen. Niet alleen kan het eraf vallen, maar het maakt het ook onmogelijk op die kasten stof weg te halen en dat is weer slecht voor het klimaat. Gaan we doen!

's Middags brainstormen we met een aantal mensen over de persconferentie die we volgende week zullen geven over ons Jaarverslag. Ik hoop dat het er dan net zo onspannen aan toe zal gaan als vandaag. Daarna word ik geïnterviewd door Marte Stinis, de 12-jarige dochter van een van onze medewerkers. Ze stelt goede vragen, zoals de hele moeilijke: Wat doet u eigenlijk de hele dag als hoofddirecteur? Ik hoop niet dat haar vader Hans die heeft ingefluisterd.

Woensdagavond een culinaire wandeling door de binnenstad van Groningen ter gelegenheid van het afscheid van exportdirecteur Geert Graaf. We beginnen met een aperitief in het Café-restaurant van het Groninger Museum. Daarna op pad onder leiding van de enthousiaste gids Herman Zuurveen. Er is geen pand in de binnenstad of hij weet er wel een verhaal over te vertellen. Het voorgerecht en de soep eten we in Restaurant Tijdloos. Dan weer een half uurtje wandelen en het hoofdgerecht in Restaurant De Zevende Hemel. Ik kom veel over Groningen te weten. Rode draad zijn de bouwwerken van stadsarchitect Siebe Jan Bouma, variërend van urinoirs, via brugwachtershuisjes tot kantoren van gemeentewerken. De tiramisu, weer in het Groninger Museum is een mooie afsluiting van een heel geslaagde avond (www.culinairwandelen.com)
<...
weer naar Den Haag. Vergadering van de VNO/NCW-bestuurscommissie Energie en Klimaat. Het bedrijfsleven gaat stevig bijdragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van het klimaat. Die zijn echter zo specifiek geformuleerd dat we mogelijk veel te hoge kosten maken als we onverkort aan al die doelstellingen vasthouden. Alles terugbrengen tot een CO2-doelstelling zou hetzelfde resultaat kunnen opleveren, maar met veel lagere kosten. Vooral de doelstelling 20% duurzame energie in 2020 vind ik echt een hele moeilijke. Dat betekent dat bijna de helft van de elektriciteit die in Nederland wordt gemaakt uit windmolens of zonnepanelen zal moeten komen. Biomassa zou ook kunnen, maar dat heeft weer andere nadelen. Het lijkt me niet verstandig dit op zo korte termijn te willen. Je kunt beter een innovatieroute kiezen, waarbij je zorgt dat je steeds efficiëntere windmolens en zonnepanelen ontwikkelt. Pas als die ontwikkeling een stuk verder is moet je grootschalig die spullen overal gaan neerzetten. Ik hoop dat het kabinet dit ook zal inzien.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring