Groningen: 70.000 huizen bouwen, in ruil voor Lelylijn
De provincie Groningen en de twee andere Noordelijke provincies én Flevoland willen de Randstad helpen de woningmarkt te ontlasten door samen 319.000 woningen te bouwen. In ruil daarvoor willen ze 9,5 miljard euro voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn en om het bestaande spoor in het Noorden te vernieuwen. Dat is de kern van een voorstel genaamd ‘Bouwstenen voor een Deltaplan in het Noorden’ dat maandag 19 april aan de Tweede Kamer is aangeboden.
De drie noordelijke provincies en Flevoland en de vier grootste noordelijke gemeenten Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden spelen daarmee in op het feit dat de Tweede Kamer het kabinet middels een motie heeft opgedragen om een Deltaplan voor het Noorden te maken. Met zo’n plan zou de sociaaleconomische situatie in het Noorden moeten worden verbeterd.
Geen 99.000, maar 319.000 woningen
In het rapport “Bouwstenen voor een Deltaplan in het Noorden” stellen de ondertekenaars dat het Noorden kan helpen om de druk op de woningmarkt in de Randstad te verminderen. Er waren al plannen om in het Noorden 99.000 woningen te bouwen, maar dat zouden er 319.000 kunnen worden.
Voor de provincie Groningen betekent dit dat er de komende vijftien jaar niet 20.000 huizen gebouwd zouden moeten worden maar 70.000. In Drenthe zijn al plannen voor 15.000 nieuwe woningen, maar zij willen wel opschalen naar 60.000 nieuwe woningen. Friesland gaat in het nieuwe plan van 14.000 naar 59.000 nieuwe woningen. Met 130.000 nieuwe woningen wil Flevoland het grootste aandeel voor zich nemen.
Maar in ruil daarvoor hoopt het Noorden dan op geld voor de aanleg van de Lelylijn, waarmee Groningen dan in ruim een uur bereikbaar is vanuit Amsterdam. Daarnaast moet er een ‘Nedersaksenlijn’ komen, tussen Groningen en Emmen. Tot slot willen de noordelijke provincies ook investeren in het bestaande spoor.
‘Groningen geen tweede Randstad’
In een interview met het Dagblad van het Noorden laat de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper maandag weten dat Groningen de extra woningen wil realiseren met behoud van de ruimtelijke kwaliteiten. Volgens haar is één van de grote voordelen van Groningen het feit dat er nog ruimte is en natuur. Daarom wil de provincie nieuwe huizen zo veel mogelijk langs het spoor bouwen en moet het landschap open blijven en groen, zodat het Noorden een aantrekkelijk leefgebied blijft. Op die manier moet Groningen geen tweede Randstad worden.
VNO-NCW Noord MKB Noord: ‘Prima initiatief’
Werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord MKB Noord laat weten zeer verheugd te zijn over het initiatief van de noordelijke provincies. Directeur Ton Schroor, oud-wethouder van Groningen, laat weten ingenomen te zijn met de plannen. Via zijn LinkedIn pagina laat hij weten: “Het laat op alle aspecten zowel de woningbouw, het Bruto Regionaal Product, uitgelokte investeringen, als ook de sociale component zien dat primair de Lelylijn maar ook de Nedersaksenlijn en versnellingen op bestaande tracés een enorm effect zien voor het noorden, maar ook zeker voor Nederland als geheel. Knap staaltje samenwerking en eendracht op het moment dat het er echt toe doet. Het groeifonds wacht op dit plan, nu door pluggen en investeren in deze mooie toekomst.”