Navigatie overslaan

Gro­nin­gen Air­port Eel­de eer­ste Neder­land­se lucht­ha­ven met super­snel inchecken

Groningen Airport Eelde is niet alleen klein en flexibel maar kan – daardoor – ook innovatief zijn. Zo is de Groningse luchthaven bezig met het testen van een nieuwe manier van landen van grote vliegtuigen. Daar komt nu ook een veelbelovende test bij met een nieuwe manier om mensen, bagage en vracht in te checken. Met dit nieuwe systeem van inchecken besparen de maatschappijen tijd en brandstof.

Het nieuwe afhandelingssysteem, IOS Mederon, werd ontwikkeld door André van Amerongen en Martijn Veening uit Groningen. Vliegbedrijven, luchthavens en passagiers besparen daar volgens hen veel tijd en kosten mee. Groningen Airport Eelde test het systeem als eerste. Met de afhandeling van vliegtuigen, zoals het inchecken van passagiers en bagage, is achter de schermen veel tijd gemoeid. Zo worden last minute wijzigingen op passagierslijsten vaak handmatig verwerkt. Ook andere systemen van luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden zijn niet op elkaar aangesloten.

'Wij laten die wel met elkaar communiceren. Dat gaat niet alleen ongelooflijk snel, maar ook beter. Ik ben ervan overtuigd dat Transavia, Vueling en Ryanair straks merken dat hun vliegtuigen nergens zo goed worden beladen als op Eelde. Het vliegveld kan passagiers en vracht optimaal verdelen over een vliegtuig. Dat scheelt de maatschappij brandstof’, betoogt Van Amerongen.

Dat Eelde het systeem wil gebruiken en Veening zich nu even helemaal concentreert op het gebruik door de luchthaven, heeft alles te maken met de komst van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling. Die vliegt sinds kort naar Barcelona en biedt vluchten aan die tot dusver niet op Eelde bestonden, namelijk met overstapmogelijkheden.

Van Amerongen: ‘Het bestaande systeem werkte wel goed, maar kon er niet voor zorgen dat een koffer via Barcelona in Madrid belandde. Ons systeem kan passagiers en bagage wel alvast inchecken voor een overstap. We zijn ontzettend blij dat wij IOS Meredon op Eelde kunnen beproeven. Dat is voor ons een buitenkansje. Het vliegveld kan geld voor een duur bestaand verwerkingssysteem in de zak houden en beschikt straks als eerste over het afhandelingssysteem van de toekomst.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring