Navigatie overslaan

Gro­nin­gen Air­port Eel­de eer­ste ope­ra­ti­o­ne­le hub voor elek­tri­sche luchtvaarttaxi’s

Groningen Airport Eelde wordt de eerste operationele luchthaven voor volledig elektrische luchtvaarttaxi’s van Electron Aviation. Het bedrijf heeft aangegeven om vanaf 2026 te starten met het vluchten vanaf Groningen Airport Eelde.

De luchttaxidienst biedt ruimte aan maximaal vier passagiers, die kunnen worden vervoerd binnen een straal van 750 kilometer rondom de luchthaven. Hierbij kan je denken aan bestemmingen als Kopenhangen, Frankfurt, Hannover, Londen en Parijs. “We zijn enthousiast over de samenwerking,” zegt Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde. “Het brengt ons een stap dichterbij het realiseren van emissievrij vliegen voor het grote publiek.’’

Wind meets Gas Symposium

De intentieverklaring om Groningen Airport Eelde als hub in te zetten voor de luchttaxi’s is door beide partijen ondertekend tijdens het Hydrogen Valley Aviation event, onderdeel van het Wind meets Gas symposium. Dat organiseerde de luchthaven gisteren, donderdag. Tijdens het event stonden de duurzaamheidsambities van de luchthaven centraal, met in het bijzonder aandacht voor airport-waterstofinfrastructuur: Hydrogen Valley Airport.

Duurzaamheidsprojecten Airport Eelde

Groningen Airport Eelde pioniert met meerdere verduurzamingsprojecten, onder andere met als doel die kennis met andere luchthavens te delen en te werken naar een duurzame luchtvaarttoekomst. “Verduurzaming van de luchtvaart is belangrijk”, vindt De Groot. “Ik geloof erin dat luchthavens in de toekomst als energiehubs worden.”

Airport Eelde gaat voor een CO2-neutrale afhandeling in 2030. Ook kan er dan op de luchthaven waterstof voor voertuigen en vliegtuigen worden getankt. Hierbij wordt de luchthaven integraal verbonden met de groene waterstofinfrastructuur die in Noord-Nederland binnen het HEAVENNproject wordt ontwikkeld. Daarmee heeft de luchthaven een koploperspositie voor de transitie naar zero-emissie luchtvaart.

Proeftuin NXT Airport

In het verlengde van deze duurzaamheidsambities is op Groningen Airport Eelde de proeftuin NXT Airport ontwikkeld. Binnen de stichting werken onderwijs en het bedrijfsleven samen aan projecten op het gebied van innovatie en educatie, met de focus op verduurzaming van onder andere de luchtvaart

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring